Därför hänger svenskarna blå julstjärnor i sina fönsterJulen är barnens högtid och en tid på året som förknippas med gemenskap och värme. Statistik visar dock att många barn hör av sig till Bris under julen och berättar om oro, trassliga familjerelationer och psykisk ohälsa.
– Genom att köpa Bris "Lilla Stjärna" kan du visa att du bryr dig om barnen och samtidigt bidra till att vi kan hjälpa dem, säger Catarina Nylund, kurator.

Snart är det jul igen. Gatorna pyntas med julbelysning, granar börjar säljas och ruschen efter de finaste klapparna är i full gång. Julen kallas för barnens högtid och de flesta förknippar den med värme, god mat, paket och kärlek.
Men inte alla.

Under julen är det många barn som ringer till Bris, Barnens Rätt I Samhället. Enligt Catarina Nylund som jobbar som kurator på Bris är det många barn som berättar att de känner sig oroliga för de vuxnas alkoholkonsumtion eller konflikter som växer när familjen samlas under samma tak. Barn kan även känna sig ledsna för att deras familj kanske inte har råd att fira jul som alla andra – och många som är utsatta kan känna sig ännu mer ensamma under lovet.
– När man är helt själv med sin familj, en familj som inte alltid fungerar, har man kanske ingen annan vuxen att vända sig till. Under vardagarna kan man alltid kontakta sin skola, men under jullovet finns inte det skyddsnätet. Det är därför vårt arbete är extra viktigt just då, säger hon.

Stötta BRIS arbete genom att köpa deras blå julstjärna, klicka här

”Visa att du bryr dig”
Barnens Rätt i Samhället är en barnrättsorganisation som mobiliserar samhället, stödjer och gör barns röster hörda för att stärka barnens rättigheter. I år kan du bidra till det viktiga arbetet genom att köpa Bris "Lilla Stjärna”, en blå julstjärna som inte bara visar att du bidrar till en trygg jul utan även att du bryr dig om de barn som mår dåligt.

I jul kan du inte bara se den blå stjärnan i dina grannars fönster; den kommer även att visa att Stockholm stöttar arbetet genom att lysa upp Stureplan.
– Med den blå julstjärnan skickar du en lysande signal i fönstret till barn som far illa och visar att du står på deras sida. Det är också möjligt att skicka en digital stjärna i julklapp till någon du bryr dig om. De insamlade pengarna går till att ge alla barn en god och trygg jul genom att hålla Bris telefon, chatt och mejl öppen under hela julen, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

  • Alla barn och unga under 18 år kan kontakta en kurator via telefon, mejl eller chatt
  • Du som hör av dig är alltid anonym och kuratorn har tystnadsplikt
  • Att ringa är gratis och syns inte på telefonräkningen
  • Du som är över 18 år och har frågor om barn kan kontakta Bris vuxentelefon 

Bli månadsgivare
Skänk en gåva

Köp en blå julstjärna
Swisha en gåva
Skänk en företagsgåva