Drömutbildningen: Kombinera studier och hästliv

Vill du få möjlighet studera och samtidigt ha nära till ridning och hästliv? På Vreta Utbildningscentrum kan du kombinera högskoleförberedande studier med bland annat Naturbruksprogrammets ridnings- eller travutbildningar.
– Oavsett om du vill träna din tävlingshäst på skoltid eller vill lägga en grund för att arbeta med hästar efter studierna har vi en utbildning för dig, säger Carina Lundgren, enhetschef.

Har du också alltid drömt om att arbeta med hästar? Strax norr om Linköping ligger Vreta Utbildningscentrum. Det är ett av Sveriges största naturbruksgymnasier med utbildningar inom jord- och skogsbruk, transport, maskin – och hästhållning.

– Vi erbjuder gymnasieutbildning, yrkesutbildning samt Komvux vuxenutbildning. Gemensamt för samtliga utbildningar är att du blir behörig till högskolestudier samtidigt som du kan läsa Naturbruksprogrammet med inriktning ridning eller trav samt NIU-ridsport, säger Carina Lundgren, enhetschef.

Här kan du kombinera högskoleförberedande gymnasiestudier med ridning. Du kan bli behörig till högskolestudier samtidigt som du läser Naturbruksprogrammet med inriktning Ridning eller trav samt NIU – Ridsport.

Om du vill ha möjligheten att kunna gå vidare till högskolestudier och samtidigt få en yrkesutbildning är högskoleprofilen ditt val.

– Många av studievägarna innehåller de kurser som ger grundläggande och särskild behörighet till de flesta av högskolans utbildningar. Du får en yrkesexamen och möjligheten att gå direkt ut i arbetslivet, samtidigt som du får behörighet att studera vidare.

Hästskötare ridning eller trav?
Vreta Utbildningscentrums hästutbildning är en bred utbildning där teori varvas med praktik. Eleverna har tillgång till 55 välutbildade hästar i en toppmodern hästanläggning. Specialiseringen på Ridning innehåller lektioner i ridning, både dressyr och hoppning – och väljer du Travinriktning har du chansen att fördjupa dina kunskaper inom hantering, skötsel och träning av travhästar.

Vretagymnasiets specialidrottsutbildning ger dig med egen tävlingshäst och tävlingsmeriter med möjlighet att under skoltid träna din tävlingshäst tre gånger i veckan. Du kombinerar gymnasieexamen med många träningstimmar på din egen träningshäst, samtidigt som du får en gedigen utbildning.

Komvux – ridning och trav
På Vreta utbildningscentrums vuxenutbildning får du en bred kompetens inom hästhållning. I utbildningen Komvux – ridningfår du teoretiska och praktiska hästkunskaper som förberedelse för att kunna avlägga Svenska Ridsportförbundets yrkesprov till ”Diplomerad Hästskötare”.

– Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba som hästskötare inom hästnäringen, exempelvis på ridskolor, stuteri, utbildningsstall, hos tävlingsryttare, inom hästturism eller med hästar inom olika andra områden, säger Carina.

– Du får också delar av den behörighet som krävs för fortsatta studier som exempelvis på vår Yrkeshögskola till YH-Ridlärare eller till Hippologen.

På utbildningen Komvux – trav har du chansen att utveckla och fördjupa dina kunskaper inom hantering, skötsel och träning av travhästar. Den praktiska träningen av travhäst sker i ett professionellt travstall. Efter utbildningen har du de kunskaper som behövs för att jobba i ett travstall. Du ges även möjlighet att avlägga ”Travhästskötarexamen” som anordnas av Svensk travsport och Travtränarnas Riksförbund.

Vreta utbildningscentrums Yrkeshögskola erbjuder dessutom YH-utbildning i hästhållning, ridlärare och hästföretagande.

– Om du vill jobba med ridutbildning, blir ridlärare eller arbeta med hästföretagande, då kanske Vreta Yrkeshögskola är något för dig. Denna utbildning vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper och färdigheter inom hästområdet. Utbildningen riktar sig också till dig som vill bli egen företagare eller till dig som vill få en kvalificerad anställning inom hästområdet. Du får här praktiska och teoretiska kunskaper som efter avslutad utbildning ger dig möjlighet att ta Ridlärarexamen.

 

Vreta utbildningscentrumligger drygt 10 km nordväst om Linköping, vackert belägen på slätten med utsikt mot stadens horisont.
Hos oss kan Du läsa Naturbruksprogrammets Djur-, Häst-, Lantbruks-, Maskin- , Skogsbruk och Mark o Entreprenadutbildning samt Fordon - och transportprogrammets Yrkesförarutbildning. Vi erbjuder även Nationell idrottsutbildning inom ridsport (dressyr eller hoppning).