Kan man servera tacos på sitt bröllop? Ja, ett par i Göteborg tyckte det och bjöd sina 45 gäster på svenskarnas nationalrätt.
– Bröllopsparet var så nöjda med cateringen att de kom förbi med en bukett blommor som tack, säger Clas Lindell, delägare av Taco Bar.
Tycker du att tacos bara hör till fredagsmyset? Då bör du tänka om. Nu finns tacos som catering för såväl styrelsemöte, firmafesten som högtidsdag – och det är allt annat än burkmajs och torra nachoschips som serveras.
– Våra nachochips görs på färsk majs från York i Pennsylvania istället för på majsmjöl. Den färska majsen kommer till vår fabrik där den mals mellan speciella lavastenar för att sedan gräddas och saltas enligt Taco Bars egen specifikation, säger Clas Lindell, delägare av Taco Bar.
Det är Carlos i Mexiko som gör Taco Bars guacamole som till 95 procent består solmogen avokado, resten kryddor.
– Vi är särskilt stolta över vår shredded beef som görs av marmorerad högrev som röks i över tjugo timmar till perfektion för att sedan blandas med en speciell BBQ-sås.
Gott till champagne
Enligt somliga vinkännare passar det riktigt bra med ett vitt Resling eller en mjuk och bärig Beaujoulais till tacos. Mousserande vin och till och med champagne fungerar också, särskilt om man har lök till tacosen.
Taco som catering är än så länge inte särskilt vanligt, men sedan Taco Bar lanserade sin catering har den dock fått sprida sina dofter på såväl idrottsklubbars avslutningsfester, direktörssammanträden, muséefester som bröllop.
– Vår buffé består endast av det bästa som Taco Bar har att erbjuda, säger Clas Lindell.
"En svensk nationalrätt"
Skandinaver och i synnerhet svenskar har tagit till sig tacos på ett alldeles speciellt sätt. Rätten har fått ett rejält uppsving de senaste åren och vi i norr är de som äter mest tacos i hela Europa.
– Det är trevligt att äta plockmat och i en TexMex buffé finns det något för alla, säger Clas Lindell.
Taco-lingo: Det här betyder orden
Taco – betyder bunt eller kloss och är ett frasigt skal bakat på majs med fyllning
Burrito – betyder liten åsna och är en tunnbrödrulle a la Mexico
Carnitas – mexikanska motsvarigheten till pulled pork
Shredded beef – fint marinerad högrev som hickoryröks i över 20 timmar
Pink pickled onions – inlagd färsk rödlök som blandas med koriander, lime och chili
Guacamole – avocadoröra med kryddblandning
Enchiladas – majstortillas med fyllning som gratineras med riven ost
Soft taco – mjuka tacobröd med fyllning
Taco Bar öppnade sin första restaurang den 5 mars 1983 i Kungshallen, Stockholm.
Bara i år har kedjan öppnat sju nya restauranger och det finns nu 34 restauranger från Skellefteå i norr till Malmö i söder.
– Framgången tror jag beror på att vi har tagit hand om insidan: Vi har utvecklat våra restauranger både när det gäller inredning och breddad meny: Dessutom har vi öl- och vinrättigheter på de flesta av våra restauranger och vi fokuserar på våra medarbetare, säger Clas Lindell.
Läs mer på www.tacobar.se