Knepet: Så ser du skillnad på ställe och ställe



Det är kanske samma slags vin, liknande råvaror och ligger i samma fina område.
Men på den ena stället har personalen kollektivavtal, till skillnad från på det andra.
– Det har varit en självklarhet för oss att ha Visitas klistermärke på dörren ända sedan min pappa startade upp verksamheten, säger krögaren Anna Lallerstedt.

Vi äter mer ekologiskt och väljer oftare närodlat. I dag gör de flesta svenskar mer medvetna val. Vi är pålästa, tänker på miljö och etik, och vill göra ett aktivt bra val – men sällan när vi går ut.

Krögaren Anna Lallerstedt driver Stockholmsrestaurangerna Eriks Gondolen, Eriks Vinbar och Eriks Bakficka. 
– Det finns många företag som inte är medlemmar i Visita som arbetar på ett annorlunda sätt än vad vi gör, så det är lätt att dra alla restauranger över en kam. Genom att vara med i Visita är vi tydliga med att vi följer lagar och regler och ger våra anställda de bästa förutsättningarna att känna trygghet på jobbet. 

Anna Lallerstedt är känd för sina topprestauranger, men också för sitt engagemang för att förändra synen på restaurangbranschen. Hon berättar att företaget har varit medlem i Visita så länge hon kan minnas och att medlemskapet är en självklarhet.
– Det är inte bara en trygghet för oss som arbetsgivare, det är också en stor trygghet för våra anställda eftersom det är en garanti för att de ska få rätt OB, tjänstepension och sjukförsäkringar.
Är din favoritrestaurang medlem i Visita? Sök här

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. De representerar 7 100 arbetsplatser inom bland annat restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar – verksamheter som tillsammans står för merparten av besöksnäringens totala omsättning. De arbetar för att lagar, regler och affärsvillkor ska utformas så att näringen får ännu bättre möjligheter att fortsätta skapa jobb och tillväxt i hela Sverige. 
Vill du veta mer om Visita och deras arbete, klicka här

Ett klistermärke på dörren
Medlemmar i Visita får ett särskilt klistermärke som de sätter på dörren för att gästerna enkelt ska kunna göra ett aktivt val att stödja ett seriöst företag. Så här ser klistermärket ut:



Vill du se vilka restauranger som är med i Visita? Klicka här

Presenteras av

visita-logo

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar.

Som branschorganisation hjälper Visita företagen att växa och utvecklas och är besöksnäringens företrädare i politiska frågor. Som arbetsgivarorganisation ger Visita företagen råd och stöd i arbetsgivarfrågor och i förhandlingar med våra fackliga motparter.

Visita arbetar för att lagar, regler och affärsvillkor ska utformas så att näringen ges ännu bättre möjligheter - och uppfattas som den tillväxt- och jobbmotor vi faktiskt är.

Branschorganisationen
Visita bevakar lagstiftning och regleringar inom besöksnäringen. Vi informerar, svarar på remisser och är branschens samlade röst. Syftet är att skapa bättre villkor och ökad lönsamhet för Visitas medlemsföretag samt att få beslutsfattare att se potentialen i den svenska besöksnäringen.

Arbetsgivarorganisationen
Visita är förhandlingspart gentemot fackliga organisationer - där Hotell och Restaurang Facket, HRF, och Fackförbundet Unionen är de största. Visita förhandlar fram kollektivavtal med respektive fackförbund. Förbundsjuristerna ger rådgivning i arbetsgivarfrågor och biträder medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar. Visitas medlemsföretag kan även få juridiskt ombud i arbetsrättsliga tvister i domstol eller skiljenämnd.