Så skapar SilverSafe långtidsverkande desinfektion – och trygga lokaler

I tider av pandemi är det viktigt att desinficera ytor och lokaler för att stoppa smittspridning. Nya desinfektionsmedlet SilverSafe möjliggör desinfektion av stora lokaler snabbt, enkelt och billigt – och där restprodukten bara är vanligt vatten.

– Vi använder SilverSafe i vår pågående kampanj ”Trygga Lokaler” i Sörmland där vi fått mycket goda resultat, säger Oscar Lyttbacka, vd på företaget Zeo Concept, som säljer SilverSafe.

Den pågående Covid-19-pandemin har omkullkastat våra liv och tvingat människor att ändra sin livsföring. Alla bär ett ansvar för att stoppa smittspridning och i detta ingår att hålla avstånd, tvätta händer men också att hålla ytor och lokaler rena och desinficerade. Det kan gälla offentliga inrättningar som bibliotek och annan kommunal verksamhet, men också privata lokaler, som restauranger, kontor och butiker.
Dessa lokaler kan behövas desinficeras för att säkerställa att de inte bidrar till smittspridning.
Nyligen lanserade företaget Zeo Concept sin produkt SilverSafe som är ett desinfektionsmedel som skiljer sig från många andra medel på marknaden.

– Den desinficerar, alltså dödar bakterier och celler som virus kan växa i, lika bra som andra produkter på marknaden. Den stora skillnaden är att den är luktfri och inte klibbar. Som restprodukt har den bara vanligt vatten. Det betyder att den kan sprayas över väldigt stora ytor, som väggar och golv men också möbler som bord, stolar och en bardisk, och efter några minuter är lokalen desinficerad och kan användas, förklarar Oscar Lyttbacka.

SilverSafe används i lyckad kampanj i Sörmland
SilverSafe används just nu i den pågående kampanjen ”Trygga Lokaler” i Sörmland där städfirmor som använder SilverSafe desinficerar lokaler som sedan får ett plakat att hänga vid ingången och där det framgår att lokalen nu är säkrad.

– Det handlar om att trygga handeln, skapa trygga lokaler för kunder och personal. Varje butik, restaurang och kontor hjälper till och tar sitt ansvar för att minska smittan och se till så att vårt vardagsliv påverkas så lite så möjligt under den pågående pandemin, säger han.

För att det ska gå snabbt att desinficera lokalerna används en teknik som kallas för fogging (”fog" från engelskans ”dimma”), där medlet sprayas över stora ytor med hjälp av en speciell sprutpistol med munstycke.

– Med ett enda verktyg så kan du snabbt desinficera stora ytor. Hur stora ytor bestäms av vilket verktyg. Vi kan erbjuda både små och lättanvända verktyg men även större för de största ytorna. Vårt kraftigaste verktyg klarar enkelt att desinficera 5000 kvadratmeter, säger Oscar Lyttbacka.

Silver har dokumenterad effekt
SilverSafe består av väteperoxid, där också en liten del silver tillsatts. Silver har varit känt i hundratals år för att kunna döda bakterier av olika slag genom att stansa hål i bakteriens membran och hindra bindning till väsentliga cellkomponenter.

– Bakterier agerar som svampar. De suger in silver för att åter släppa det från sig när de dör. Detta gör att andra bakterier i sin tur kan ta upp silvret, dö och låta silvret göra samma sak igen. Man kan säga att det skapar en zombieeffekt, som fortsätter att döda även efter att värd-bakterien dött, i generation efter generation av bakterier, säger han.

En yta som sprayats med SilverSafe kan teoretiskt vara desinficerad i sju dagar om den lämnas orörd, vilket är längre än andra produkter vars bas utgörs av alkogel eller klorid. I praktiken är man ofta där och kanske torkar med en trasa, varpå desinficeringen avtar – men det gäller alla desinfektionsmedel på marknaden.

– Det viktiga är att SilverSafe tillåter desinfektion av stora ytor snabbt, och att det inte luktar eller klibbar. Det är det som gör SilverSafe så lämpligt att använde under den pågående pandemin, säger Lyttbacka.

SilverSafe är testad och godkänd enligt EN16777:2018 för desinfektion och uppfyller alla krav som ställs i Sverige och EU för att få säljas och användas.

SilverSafe en ny desinfektion för alla områden. Den unika blandningen av väteperoxid och silver ger en trygg och säker omgivning. Långtidsverkande och enkel att applicera på alla områden. Helt fri från alkohol, klorin eller skadliga ämnen. Lika bra till huden som till riktigt tuffa ytor.

Läs mer här