Sofia Eks resa – från hopp och motgång till flerbarnsmamma

Efter flera års försök att bli gravid, och otaliga motgångar, fann Sofia Ek en pålitlig partner i fertilitetskliniken Ovumia. Genom deras expertis och stöd kunde hon till slut förverkliga drömmen om att bli mamma igen.  
– Vi är otroligt tacksamma för hjälpen från Ovumia, de har gett oss det finaste vi har, berättar Sofia.  

Sofia Ek var bara 18 år gammal när hon blev gravid för första gången och två år senare välkomnade hon sitt andra barn. Men när hon några år senare ville utöka familjen ytterligare, mötte Sofia och hennes man oväntade svårigheter.
– Vi försökte i över ett år utan att något hände, det var där och då kände vi att vi behövde söka hjälp, berättar Sofia. 

Sofia och hennes man vände sig till centralsjukhuset och fick tillgång till tre försök via den kommunala vården, men väntetiderna var långa och ingen graviditet uppstod. Hon berättar om frustrationen som uppstod av att se månader gå utan resultat, medan deras längtan efter ett barn växte. 

Det var då paret bestämde sig för att vända sig till Ovumia, en privatklinik med specialisering inom fertilitetsbehandling.
– Jag var 25 år när vi påbörjade vår resa med Ovumia. Redan från första mötet kände vi oss omhändertagna och trygga. De lyssnade på våra behov och tillsammans med dem lade vi upp en plan för att nå vårt mål – att bli föräldrar igen.  

Utmaningar och förändringar i planen
Trots att Sofia och hennes man initialt fick ut många ägg under behandlingarna, ledde det inte omedelbart till graviditet.
– Det var svårt att förstå varför jag inte blev gravid, trots att allt verkade gå enligt plan, berättar Sofia.

Efter flera misslyckade försök beslutade de tillsammans med läkare på Ovumia att ändra behandlingsstrategin.
– Jag fick kortison för att hindra mitt immunförsvar från att stöta bort embryona. Men trots dessa åtgärder upplevde vi flera smärtsamma förluster då hjärtat slutade slå efter några veckor in i graviditeten. Det var en oerhört tuff period för oss. Jag fick också blodförtunnande i form av sprutor eftersom en ärftlig blodproppsbenägenhet hittades via blodprover.  

En av de mest känslosamma stunderna i Sofias resa var när hon blev gravid med Zoe, efter fem års försök och 14 insättningar.
– Graviditeten var allt annat än enkel. I vecka 12 började jag blöda kraftigt, och vi fruktade det värsta. Men med hjälp av täta ultraljud och kontroller hos Ovumia kunde vi se att hjärtat slog, och trots alla våra rädslor gick allt bra till slut. Zoe föddes i vecka 38 och blev vår efterlängtade lilla tjej. 

En oväntad vändning och glädjen av tvillingar
Ett år senare, på insättning nummer 15, hände något oväntat – Sofia blev gravid igen, denna gång med tvillingarna Zeana och Zeona.
– Det var en otrolig överraskning, och vi kände oss verkligen välsignade.

De två flickorna, som hade väntat i frysen i över ett år, kom till världen och blev en dubbelt stor glädje för familjen.
– Alla tre tjejerna är från samma äggplock, vilket gör deras band ännu mer speciellt, tillägger Sofia. 

När familjen blev komplett
Trots att familjen nu hade tre underbara döttrar, kände Sofia att hennes resa inte var över.
– Vi hade ett ägg kvar i frysen, och jag kände att jag behövde försöka igen.

Tyvärr ledde detta sista försök till ett missfall, en hjärtskärande händelse för hela familjen. Men Sofia gav inte upp hoppet. Efter ytterligare ett äggplock och några insättningar lyckades försök nummer 21 och därefter föddes deras yngsta dotter – en efterlängtad liten flicka, Zelly, som idag är två år gammal.
– Hon är så bortskämd av alla, men det är hon värd efter allt vi har gått igenom, säger Sofia med ett leende. 

Råd till andra som kämpar för att bli föräldrar
När Sofia ser tillbaka på sin resa är hon full av tacksamhet gentemot Ovumia.
– Utan dem skulle vi inte ha våra fyra fantastiska tjejer. De har inte bara gett oss möjligheten att bli föräldrar, utan också gett oss styrka att fortsätta kämpa när allt kändes hopplöst. 

Sofia har ett viktigt budskap till andra som går igenom liknande svårigheter:
– Våga ta hjälp och var inte rädd för att prata om det. Det är så mycket vanligare än man tror att man behöver stöd för att bli gravid och för att behålla graviditeten. Efter att jag öppet började prata om vår resa, har flera av mina vänner vågat ta hjälp från Ovumia och fått sina egna barn. Det känns fantastiskt att kunna inspirera andra att inte ge upp.  

Vidare betonar Sofia vikten av att vara uthållig, även när vägen är fylld av motgångar.
– Varje IVF-resa är unik och man vet aldrig hur lång tid det kommer att ta. För oss tog det flera år, men till slut lyckades vi, och det var värt allt vi gick igenom.  

Mer om Ovumia
Ovumia är en ledande kedja av fertilitetskliniker. På sex orter i Finland, Estland, Ukraina och Sverige erbjuds ett brett utbud av behandlingar för par och individer som vill bli föräldrar. Med över 25 års erfarenhet och medicinsk expertis i internationell klass hjälper vi våra patienter att förverkliga sina drömmar om familjebildning. Genom ett varmt och personligt bemötande, individanpassade behandlingsplaner och de senaste teknikerna och behandlingsmetoderna inom fertilitet, IVF och laboratorieprocesser, strävar vi efter att skapa de bästa förutsättningarna för framgångsrika graviditeter. På Ovumia sätter vi patientens välbefinnande i centrum, och vår målsättning är att erbjuda trygg och professionell vård genom hela resan. Läs mer här