Vill du börja släktforska men tror att det är svårt och tidskrävande?
Med små knep kan du börja gräva i din släktmystik och upptäcka vilka dina förfäders förfäder var och hur de levde.
Niklas Hertzman, 48, från ArkivDigital guidar dig i hur du kommer igång – i fyra enkla steg.
En förutfattad mening som råder om släktforskning är att det är svårt och tar mycket tid. Men det är ofta en oprövad sanning. Niklas Hertzman, 48, från ArkivDigital menar att det varken behöver vara komplicerat eller tidskrävande att släktforska och guidar dig i hur du kan komma igång.
ArkivDigital är den största aktören för släkforskning i Sverige. Med 76 miljoner digitala färgbilder av historiska dokument kan både nybörjare och erfarna släktforska online.
– Förr i tiden var man tvungen att åka runt till landets olika församlingar och arkiv för att släktforska men eftersom vi har digitaliserat originaldokumenten kan du nu släktforska från din dator, surfplatta eller mobil, säger Patrick Stenholm, marknadschef på ArkivDigital.
Nu är det enkelt att börja släktforska – passa på och testa kostnadsfritt hos Arkiv Digital här
Här guidar Niklas Hertzman dig i hur du kommer igång med din släktforskning.
1. Fråga dina släktingar
Ta vara på den information din mormor, morfar, farmor eller farfar har genom att fråga vad deras föräldrar hette, vilket datum de föddes eller dog och var det skedde. Om du inte har möjlighet till det kan du gå på jakt efter undangömd information. Kanske kan du hitta noteringar i form av namn, datum och plats på baksidan av gamla fotografier, i värnpliktsböcker eller kärleksbrev?
2. Leta i en födelsebok
Med den information du har fått från steg ett, i form av namn, datum och plats, kan du logga in på ArkivDigital och öppna upp rätt församlings födelsebok. Födelseboken kan beroende på den information du angett ge dig information om var dina mor- eller farföräldrars föräldrar har bott, i form av en by, gata, hus eller gård.
3. Leta i en husförhörslängd/församlingsbok
Den information du fått fram från födelseboken kommer att leda dig till en husförhörslängd, numera kallad församlingsbok. Här får du vidare information om dina mor- eller farföräldrars boende, kanske fanns det på adressen även syskon, pigor, drängar eller kanske till och med en mormor, morfar, farmor eller farfar till familjen? Ny information om nya släktingar kommer att fungera som ett nytt ingångsvärde som tar dig tillbaka till födelseboken och därefter åter till församlingsboken – och så fortsätter det.
Vill du använda Niklas guide för att komma igång med din släktforskning? Klicka här
"Nyfiken på din historia"
När Niklas ska förklara varför man egentligen ska släktforska är svaret enkelt.
– I ditt blod och i dina gener finns alla dina förfäder, det gör att du lär känna dig själv på ett djupare plan när du släktforskar. Men resan är minst lika spännande som målet, du upptäcker saker under tiden som kommer att göra dig ännu mer nyfiken på din historia, säger Niklas Hertzman.
ArkivDigital har cirka 76 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument. Vare sig du är nybörjare eller mer erfaren kan du med hjälp av vårt program ArkivDigital online enkelt släktforska via Internet. Din historia är bara några klick bort.