De räddar dig från ”nyckelstrulet” när du hyr ut din lägenhetI den nya delningsekonomin kan du hyra ut din lägenhet, din bil eller din båt – helt digitalt. Det finns dock ett moment i den här ekonomin som inte digitaliserats: överlämningen av nycklarna. Lösningen på det problemet stavas Sharebox och nu etablerar sig företaget i Sverige.

Genom säkra skåp, placerade på centrala lägen, och en smart app har företaget Sharebox skapat en tjänst som förenklar överlämnings-processen inom den snabbväxande delningsekonomin.

– Vi ser en explosion av människor som hyr ut sina lägenheter, det ökar med 30 - 40 procent per år. Dessutom dyker det hela tiden upp nya tjänster för att exempelvis hyra ut din bil eller boka någon som går ut med din hund mitt på dagen. Det finns många sådana plattformar som växer fort och de kan alla använda vår tjänst, säger Bjart Andersen på Sharebox.

Själva idén till tjänsten uppstod efter vad som kan beskrivas som en turists mardröm. I december 2015 var bolagets grundare Arne Eivind Andersen på besök i New York och skulle låna en kompis lägenhet. Kompisen hade dock lämnat nyckeln på en plats som Arne Eivind inte kunde hitta och satt själv på ett plan till Norge, helt okontaktbar.

För Arne Eivind Andersen resulterade den här upplevelsen i en dyr hotellnatt och en idé. Väl tillbaka i Norge började han därför utveckla Sharebox och idag finns deras skåp utplacerade på 100 platser i Norge, Danmark och, sedan slutet av februari, Stockholm.

Enligt Bjart Andersen är grundfunktionaliteten bakom Sharebox enkel. Den som vill lämna över ett föremål laddar bara ner appen och registrerar sig med namn, nummer och ett betalkort. Efter det bokar man ett skåp på en lämplig plats och skriver in numret på personen som ska hämta ut föremålet. Den personen får i sin tur ett sms som berättar att föremålet finns att hämta ut. Efter att ha laddat ner appen blir han eller hon då guidad till skåpet och kan hämta ut föremålet.

– Det är en tjänst som styrs helt och hållet av den som äger nyckeln och den som ska hämta ut den. Så skåpet är egentligen inte det centrala här utan det är programvaran som gör tjänsten.

Så använder du Sharebox.

Sedan starten 2016 har Sharebox vuxit fort och etablerat sig i Norges största städer samt i Köpenhamn. En orsak till den snabba tillväxten har varit samarbetet med Reitangruppen som driver 2 500 kiosker i Norden och Baltikum, däribland 7-Eleven och Pressbyrån i Sverige. Genom samarbetet har Sharebox därmed kunnat placera sina skåp på centrala lägen med långa öppettider och i slutet av februari satte man även upp sina första svenska skåp, i åtta 7-Eleven-butiker i Stockholm.

Målet för 2018 är att fortsätta växa i snabb takt, både i Sverige och övriga Europa. Enligt Bjart Andersen hoppas Sharebox ha 300 - 400 skåp utplacerade vid slutet av året och den riktigt stora potentialen ser företaget i att slå igenom i Europas turisthuvudstäder.

– De kommande 100 skåpen vill vi placera ut i bland annat Amsterdam London, Barcelona och Paris. För att lyckas så måste vi arbeta fort; vi måste ut på marknaden och synliggöra tjänsten och hela tiden utveckla den.

För att finansiera den fortsatta utplaceringen av nya skåp öppnar Sharebox även upp för nya investerare som vill vara med på deras spännande resa.  Den som är intresserad av att investera kan besöka deras hemsida för mer information. 


Sharebox förenklar din överlämning genom att erbjuda en service som hanteras helt och hållet med din telefon. 
App-styrda skåp, placerade på centrala platser, gör att du på ett tryggt och säkert sätt kan göra en överlämning när som helst.

Ladda ner Sharebox App gratis för att komma igång.