Albin kombinerade gymnasiet med friidrott – och siktar mot TokyoAlbin Janderberg kommer från Västerås och har satsat på friidrotten sedan han var 13 år. Han läste Barn- och fritidsprogrammet på Torsbergsgymnasiet – studier han kombinerade med sin elitsatsning inom friidrott. Albin tog studenten i juni förra året.
– Jag har siktet inställt på Paralympics i Tokyo 2020, säger han.

I Bollnäs ligger Höghammargymnasiet och Torsbergsgymnasiet. Elever som studerar här och är rörelsehindrade, synskadade eller har en intellektuell funktionsnedsättning har möjlighet att kombinera gymnasiestudierna med friidrott genom att söka till Riks- och Friidrottsgymnasierna.
– Hela Idrottsgymnasiet står till elevernas förfogande för att optimera deras utveckling, säger Magnus Olsson, friidrottstränare och RIG-ansvarig.
Vill du veta mer om Riks- och Friidrottsgymnasierna? Klicka här

En av eleverna som studerat här är Albin Janderberg. Han kommer från Västerås men har flyttade till Bollnäs för att träna på den elitförberedande satsningen RIG, Riksidrottsgymnasiet.
– Jag hörde från folk på skol-SM hur bra det var att gå här. Mina grenar är 100 och 200 meter samt längdhopp, säger han.

Lockades av möjligheten
Albin har tränat friidrott sedan trettonårsåldern och lockades av möjligheten att kombinera sina gymnasiestudier med sin friidrottssatsning. Han tävlar på nationell nivå, närmar sig det svenska rekordet i längd och satsar på att kvala in till Paralympics i Tokyo 2020.

Vad siktar du på? Läs mer om hur du kan utvecklas vid Riks- och Friidrottsgymnasierna

Vid Riks- och Friidrottsgymnasierna i Bollnäs arbetar internationellt erkända tränare som hjälper eleverna till bästa möjliga utveckling.
– Vi arbetar inom alla grengrupper och samtliga tränare och lärare tränar, eller har tränat, aktivt inom friidrott och/eller paraidrott, säger Magnus Olsson.

”Stor utvecklingspotential”
Eleverna får tillgång till en välutrustad och handikappanpassad träningshall, ständig tillgång till idrottsmedicinsk support samt ett tränar- och lärarlag med mycket komplex kompetens. Med spetskompetens tillsammans med stödet från forskare och övrig skolpersonal är elevernas utvecklingspotential stor – både sett till träning, studier och självständighet.


Friidrottstränare och RIG-ansvarig:
Magnus Olsson
Tfn 073-274 20 14

Friidrottstränare:
Eva Sundqvist
Tfn 072-531 99 50

Per Jonsson
Tfn 070-868 23 17

Läs mer om Hälsinglands Utbildningsförbund här