Lina fick skapa sitt eget gymnasieprogram på IB

Olivia Gränglid och Lina Berglund har studerat International Baccalaureate på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Lina Berglund, 19, har alltid tyckt om skolan men ofta känt att lärarna hållit henne tillbaka. När hon började studera International Baccalaureate, IB, på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs fick hon möjligheten att själv utforma en utbildning som passade henne.
– Jag fick bland annat läsa historia på hög nivå, säger hon.

Efter nian står blivande studenter inför en gymnasiedjungel av utbildningsval. Studierna som väntar kommer för många att lägga en grund för framtida yrken – och ibland kan det vara svårt att veta hur man ska hitta rätt. För Lina Berglund, 19, var valet dock ganska enkelt.
– Jag har alltid gillat att studera och sedan mellanstadiet har jag haft ett stort intresse för historia. Jag började läsa vidare om urbefolkningar, samer och vikingar på egen hand och efter det har jag bara fortsatt.

Hon berättar att det ibland kändes som att lärarna höll henne tillbaka från att lära sig mer, så när hon skulle välja vilken gymnasieutbildning hon ville gå fastnade hon direkt för IB, International Baccalaureate, på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Vill du veta mer om vad IB är för något? Klicka här

Ger en internationell examen
International Baccalaureate är en gymnasieutbildning som leder till en internationell studentexamen och öppnar dörrar till universitet och högskolor i hela världen. Utbildningen finns i nästan 3 000 skolor i 138 länder och nästintill samtliga ämnen studeras på engelska.
– IB är ett bra alternativ för de som varit utbytesstudenter och inte vill förlora ett gymnasieår, studenter som inte har behörighet att gå ett nationellt program, de som vill byta linje efter första året eller redan under gymnasieåren vill lägga en god grund för framtida utlandsstudier och vill ha en utbildning på hög akademisk nivå, säger Margaretta Eriksson, IBDP-koordinator på Torsbergsgymnasiet.

Hade IB passat dig? Här läser du mer om utbildningen

Som IB-student väljer du själv majoriteten av de ämnen som du vill läsa under din gymnasietid. Du läser tre ämnen på standardnivå och tre på en högre akademisk nivå, vilket enligt Margaretta gör att du som redan vet vad du vill göra efter gymnasiet kan börja nischa dina kunskaper och lära dig terminologi, uppsatsstrukturer och annat som förbereder dig inför dina högskolestudier.
– Elever som har gått IB hos oss har blivit allt från ekonomer och fysiker till socionomer, talpedagoger, sjuksköterskor och psykologer. Många väljer att läsa vidare utomlands efter studenten medan andra stannar i Sverige och söker in till högskoleutbildningar på sina internationella betyg.

”Som en stor familj”
Olivia Gränglid gick i Linas klass på Torsbergsgymnasiet. Hon säger att hon alltid har strävat efter att vara annorlunda, vilket gjorde att IB passade henne perfekt.
– Eftersom att man väljer sina egna ämnen är IB-utbildningen väldigt individuell samtidigt som klassen och hela programmet är som en stor familj.

Bor du i en annan stad? Hälsinglands Utbildningsförbund erbjuder elevboenden nära skolan – läs mer här

I dag studerar hon engelsk litteratur, kultur och media i Kristianstad.
– Det är språket som intresserar mig och man blir aldrig klar med språkstudier, vilket är tur, jag tycker om att plugga. Tänk att jag kanske ska få plugga i tio år till!

 
Torsbergsgymnasiet
Läroverksgatan 36
821 33 Bollnäs
Tfn 010-454 11 10
Fax 0278-100 04
E-post


IB-koordinator

Margaretta Eriksson
Tfn 010-454 12 21

Programsamordnare
Lena Löfgren
Tfn 010-454 13 61

SYV
Björn Arfvelin
Tfn 010-454 10 92

Rektor
Ylva Tidén
Tfn 010-454 11 59
Mobil 070-190 96 52

Läs mer om Hälsinglands Utbildningsförbund här