Allt fler längtar till Österrike i vinter

Arlberg lifstation (ci) Arlberg-Marketing-GmbH_Christoph-Schoech

Det är dags att knäppa pjäxorna, ställa sig på skidorna och bege sig ner för backen. Om svenskarna får välja är det Österrike som gäller, det visar en ny undersökning. Nu kan du dessutom ta dig dit miljövänligt och säkert med nattåg. Hos Österrikes Turistbyrå kan du ta reda på allt du behöver veta inför vinterns semester.

Österrike är ett givet resmål när man vill upp i bergen och nära naturen. Det syntes tydligt i Österrikes Turistbyrås senaste undersökning tillsammans med Freeride där 77 procent av deltagarna angav att de gärna vill åka till Österrike i vinter, men avvaktar med bokning på grund av rådande omständigheter.

–  Vi kan se att Österrike är svenskarnas favoritland utomlands när det gäller skidåkning, berättar Norbert Lerch på Österrikes Turistbyrå.

Res klimatvänligt till Österrike i vinter
Förr har det smidigaste sättet att ta sig till Österrike varit flyg, men det är inte lika aktuellt i dag. Både ur ett miljöperspektiv och på grund av den rådande pandemin. Att ta tåget är därför ett bra alternativ. Den här vintern kan du åka direkt till Österrike från Malmö med Snälltåget varje fredag under vecka sex till tio, och under hela sportlovsveckan från Stockholm. Tåget går hela vägen till Zell am See-Kaprun, och med tågbyte på vägen dit går det utmärkt att ta sig till St Anton am Arlberg, Ischgl, Sölden, Saalbach-Hinterglemm, Bad Gastein och Wagrain.  Dessutom går tågen på grön el vilket gör resan extra miljövänlig.

Vill du resa med tåget till Österrike? Finn mer info här.

 Arlberg - Pisternas paradis
Österrikes Turistbyrå vill slå ett slag för hållbar turism och tre orter där man jobbar aktivt med detta är i St.Anton, Lech och Zürs,  i populära Arlberg.

– Arlberg är Österrikes största sammanhängande skidområde med fem olika skidorter. Här erbjuds 305 kilometer pist och 200 kilometer puderåkning. I St.Anton, Lech och Zürs har man också CO2-besparing genom nya lokala värmeanläggningar, sopsortering och de använder sig av förnybar energi, säger Norbert Lerch.

Sugen på en hållbar semester i Arlberg? Läs mer här.

Så ser säkerheten ut i Österrike
Att resa kan kännas osäkert på grund av rådande situation, men på skidorterna har man vidtagit flera olika säkerhetsåtgärder för att hindra smittspridning. Bland annat är det krav på munskydd inomhus och i slutna rum, till exempel i köpcentrum eller i linbanan på väg upp i backen. Vill du eller ditt barn närvara på skidskola har man också en gräns på max tio personer i varje grupp.

Här finner du alla säkerhetsåtgärder inför skidsäsongen i Österrike i vinter.

Skulle oro uppstå under semestern eller inför bokning är det skönt att vända sig till någon med lokal kompetens, språk och kulturkunskaper som kan hjälpa till om ett problem skulle uppstå.

– Du kommer ett steg närmare din drömresa till Österrike i vinter tillsammans med erfarna resebyråer. STS Alpresor, Lion Alpin, Nortlander, Slopetrotter och Alpine Legends är exempel på sådana byråer som kommer se till att din resa blir så bra och trygg som möjligt.

Ditt köp av resan går under paketreselagen vilket ger dig extra trygghet och möjliggör flexibel ombokning i dessa tider av osäkerhet. Har du funderingar kring coronaviruset och den kommande vintersäsongen hittar du svar på Österrikes Turistbyrås hemsida.

– Trots att vissa saker kommer vara annorlunda denna vinter är det fortfarande fullt möjligt att njuta av en semester med oslagbar skidåkning, vinteraktiviteter utanför pisten, kulinariska höjdpunkter och oförglömliga stunder med familjen eller vännerna, avslutar Norbert Lerch.

Österrike erbjuder inte bara ett vinterland, utan är också ett sommarparadis. Semester i Österrike är varierande och har något att erbjuda för alla. Du kan hitta mycket mer information om semester i Österrike på: austria.info/se