Alopecia areata och hirsutismHår är för många av oss en integral del av vilka vi är. Den frisyr vi väljer, huruvida vi färgar håret eller inte och hur vi stylar det. Håret kan ändras med åren och är även påverkat av både din livsstil och årstid. I vinterhalvåret är håret extra utsatt för kyla och kalla vindar, vilket kan leda till torrt hår. Därför är det extra viktigt att använda återfuktande produkter. Förutom att investera i ett bra schampo och balsam, kan även en hårolja göra susen när vädret blir kallare. För alla är det dock inte lika enkelt och deras relation till sitt hår kan vara ännu mer komplicerat.

Alopecia areata
Den räknas som en autoimmunsjukdom som orsakar fläckvis håravfall. För den som drabbas kan det betyda att de får kala fläckar på hjässan. Dessutom kan annat kroppshår också falla av, till exempel ögonfransarna. Något som kan orsaka inflammationer och irritation. Håravfallet är inte nödvändigtvis permanent.

Det kan finnas perioder när patienten inte upplever någon form av håravfall. Som sedan följs av en period när håret faller ut. För dig som har drabbats kan det vara svårt att veta vad du kan göra. I nuläget finns inga mediciner mot alopecia areata. För att skydda ditt hår föreslår experter att du klappar håret torrt med en hårhandduk och undvik att gnugga den torr. Hårvårdsmärken som till exempel HairLust har produkter som kan lindra symptomen och hjälpa återväxt. 

Majoriteten av alla som drabbas är kvinnor. Åldern kan variera och det är fullt möjligt för Alopecia areata att försvinna av sig självt. Man är fortfarande inte helt säker på vad som orsakar tillståndet i första hand. Ungefär 190 000 i Sverige uppskattas vara drabbade av sjukdomen.

Hirsutism
Den andra sidan av att tappa håret är att ha för mycket hår. Hirsutism orsakas av för hög produktion av hormonet testosteron hos kvinnor. Det gör att de som drabbas får manlig behåring på kroppen. Hårväxt på bröst och rygg, tjockt hår på armar och ben eller skäggväxt är vanliga uttryck för hirsutism.

 

Det finns olika grader av tillståndet och det är starkt kopplat till polycystiskt ovarium syndrom, PCOS. För kvinnor som drabbas finns det inte många alternativ. Hormonbehandlingar hjälper ofta mycket lite. De som inte vill behöva raka sig kan använda sig av laserborttagning. Tyvärr täcks inte laserborttagning av hår av sjukvården.