Stöd Fountain House –  en livsviktig gemenskap för återhämtning

I hjärtat av Stockholm på Götgatsbacken finns Fountain House – organisationen som erbjuder en unik form av rehabilitering och stöd för personer med psykisk ohälsa. Sedan 1980 har Fountain House verkat som en brygga tillbaka till ett aktivt och meningsfullt liv för många som kämpat i tystnad.

Fountain House är inte bara en plats, det är en rörelse mot en bättre psykisk hälsa där personer får vara delaktiga i verksamheten på sina egna villkor. I över fyra decennier har organisationen jobbat för återhämtning och rehabilitering från psykisk ohälsa och bidragit till att hundratals människor har kunnat återvända till arbetslivet eller studier. Gunilla Byström är verksamhetschef på Fountain House och berättar hur organisationen individanpassar rehabilitering och stöd.

– Vi fokuserar på vad man kan göra, inte vad man inte klarar av. Medlemmarna engageras i allt från matlagning till administrativa uppgifter, vilket ger en känsla av syfte och sammanhang – en nödvändighet för det psykiska välmåendet.

En personlig berättelse: Helenas väg tillbaka
Helena, 35, är en av alla människor som fått hjälp av Fountain House. Genom stödet har hon kunnat ta klivet tillbaka in i yrkeslivet. Hon berättar om känslan att få sin första lön efter långtidssjukskrivning och vad Fountain House har betytt för henne på vägen dit.

– Min första lön efter så många år. Det är nästan overkligt att jag har gått från att i så många år varit heltidssjukskriven på grund av min psykiska ohälsa till att jag nu har en visstidsanställning på 75 procent som jag dessutom trivs med. Tänk att kunna unna sig ett nytt klädesplagg. Eller kanske ännu hellre att ha möjlighet att bjuda sin mamma en fika på stan. Alla långtidssjukskrivna som har en låg inkomst vet hur smärtsamt omöjlig en sådan sak kan vara år efter år, säger Helena och fortsätter:

– Utan alla skratt med andra medlemmar, utan de meningsfulla arbetsuppgifterna och utan handledarnas och klubbhuschefens beundransvärda och aldrig sinande engagemang och omtanke, så är min övertygelse att jag inte hade kunnat ta klivet in i yrkeslivet igen. Kanske hade jag inte ens levt.

Varje bidrag gör skillnad
Investeringar i Fountain House är både en god gärning och en smart ekonomisk handling. Statistiken visar på betydande framsteg; många personer har återintegrerats i samhället vilket minskar lånsiktiga kostnader för kommuner, regioner och staten och framför allt minskar det lidandet och utanförskapet för individen, betonar Gunilla.

– För varje krona som investeras i vår verksamhet, ser samhället en återbäring i form av minskade vårdkostnader och ökat deltagande i arbetslivet. Varje bidrag, stort som smått, gör en enorm skillnad för vår förmåga att hjälpa, berättar Gunilla.

Behöver du stöd? Se alla Fontänhus i Sverige

Så kan du hjälpa
Fountain House uppmanar alla som har möjlighet att bidra att göra det. Oavsett om du vill donera pengar eller vill vara med och göra skillnad på annat vis går det bra att kontakta organisationen. Ditt stöd är viktigt! Hjälp oss hjälpa fler personer med psykisk ohälsa till ett bättre liv, understryker Gunilla.

– Tillsammans kan vi se till att Fountain House fortsätter vara en vital del av samhällsstrukturen och en livlina för de som kämpar med psykisk ohälsa. Stöd Fountain House och var med och bygg ett starkare, hälsosammare samhälle. Om du inte kan stötta ekonomiskt är det minst lika viktigt att sprida ordet om oss och vårt arbete.

 

Fountain House har arbetat för psykisk hälsa i Stockholm sedan 1980. De erbjuder arbete och gemenskap som en väg till återhämtning från psykisk ohälsa. Läs mer här om deras viktiga arbete. Eller kontakta bidra@fountainhouse.se om du har några funderingar.  
 
För att donera:  
Swish: 1234676615 
Bankgiro: 181-6743