Är det dags för däckbyte? Det här ska du tänka på!Hösten har gjort intåg och vintern står runt hörnet. För bilägare innebär det att det är dags att byta däck – men vad ska du tänka på och vilka lagar och datum gäller egentligen? Här delar bildelschefen på Skobes Bil i Motala, Anders Nyhlen, med sig av allt du behöver veta.

Varje år byter vi däck – från sommar- till vinterdäck och omvänt. Snart är det dags att byta däck igen, denna gång för att göra bilen redo för vintersäsongen – eller blixthalka, snöiga vägar, frost och snömodd. För många vinterbilister dyker det i samband med ett däckbyte upp frågor. När ska du enligt lag byta däck? Kan det vara odubbade eller dubbade vinterdäck? Var kan du förvara dina sommardäck?

Anders Nyhlen har alla svar.

– Det är viktigt att kasta ett öga på dina vinterdäck. Det är det enda som har kontakt med vägytan, så är det något du ska prioritera är det däcken.

Skobes Bil är familjeföretaget som är experter på bra däck – och bra biltillbehör. I de elva butikerna, som sträcker sig från Oskarshamn i söder till Nyköping i norr, finns allt du kan tänkas behöva som bilägare.

– Vårt mål är det kompletta bilägandet – allt som tillhör bilen ska vi tillhandahålla kunden. Det finns i stort sätt allt du kan lägga i en bil i våra butiker, allt från startkablar och spolarvätska för att klara minusgrader till varningstrianglar.

Vill du veta mer om Skobes bil eller kontakta en butik nära dig? Klicka här!

”Det är lag på det”
Anders berättar att det är tillåtet att köra med dubbade vinterdäck från 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du även köra med dubbdäck utanför dessa datum.

– Från 1 december till 31 mars är det lag att vinterdäcken ska sitta på om det är vinterväglag. Om det är vinterväglag eller inte avgör polisman på plats. Men vi föredrar och försöker få våra kunder, inte minst de som kör med odubbade vinterdäck, att byta i god tid innan. När vi närmar oss första december eller när första snön faller blir det ofta svårt att få en tid för däckbyte eftersom det är många som skjuter på det, säger han och fortsätter:
– Det gör inget om man byter däck tidigare, framförallt inte om du använder friktionsdäck.

Skobes Bil har gjort det enkelt att boka tid för däckbyte – nu kan du göra det på deras hemsida. Klicka här!

Däckhotell – för dina däck
Skobes Bil har även ett däckhotell på samtliga orter där man huserar. Här förvaras dina vinter- eller sommardäck under den period du inte använder dem – i rätt temperatur och ljusnivå.

– Hjulen blir större och större och många har inte plats för sina däck hemma. Det är inte heller så många som vill ligga på garageuppfarten och knöla med det där, säger Anders och avslutar:
– Om vi förvarar dina däck på vårt däckhotell sätter vi på däcken när det är dags. Vi håller också koll på däckens kvalitet och ringer om däcken blivit dåliga under en säsong.

Läs mer om Skobes däckhotell och kontakta oss här!

Personligt hela vägen – i alla led – är vår ledstjärna. Vi är övertygade om att våra kunder värdesätter personligt bemötande och direktkontakt – inte bara med säljorganisationen, utan även med sin personliga servicetekniker i verkstaden. Det ger en enklare och bättre kommunikation som är trevligare för alla och leder till färre missförstånd och nöjdare kunder.

Välkommen till en personligare bilfirma.

Hitta en anläggning nära dig! Klicka här