Betalar du dina köp med blipp? Här är expertens varningHar du ett bankkort du kan göra trådlösa betalningar med genom att blippa ditt kort mot en kortläsare? Då riskerar du att någon läser av ditt kort och tömmer ditt bankkonto. Men det finns ett enkelt sätt att skydda sig mot bedragarna.

Allt fler svenskar blippar sina köp tack vare ny teknik och kort med mikrochip. Det är både enkelt och går snabbt. I takt med att användningen ökar blir dock även trådlös skimning vanligare och antalet kortbedrägerier ökar. Bara under 2018 utsattes över 100 000 svenskar och enligt Johan Welander, grundare och ägare av ScanBlocker, har problemet eskalerat.

– Man tror inte att det ska hända men du är utsatt hela tiden. Någon kan läsa av ditt kort och blippa till sig dina person- och kortuppgifter när du står i en rulltrappa, sitter på en buss eller är i ett köpcentrum, säger han och fortsätter:
– Tjuven behöver bara hålla sin mobil mot dig i några sekunder för att få information som bland annat kortnummer, utgångsdatum och vem som är leverantör av kortet.

Vill du skydda dig mot trådlös skimning? Beställ en störsändare från ScanBlocker här

Ofta märker du ingenting förrän det är för sent och även om tjuven inte kommer åt din cvc-kod är risken stor att det med dina kortuppgifter även görs köp på utländska hemsidor där du sällan behöver koden för att genomföra ett köp.

Han blev utsatt
Det var något som hände Johan för bara något år sedan. Han upptäckte en suspekt dragning på sitt kontoutdrag. Köpet var på en mindre summa med referensen ”flora.ru".

– Jag tänkte att det kanske var ett köp jag gjort i en blomsterbutik. Men jag förstod ganska snabbt att någon använt mina kortuppgifter för att göra ett köp på en rysk hemsida.

Så funkar det
För att skydda dig mot skimning kan du använda dig av en så kallad störsändare. ScanBlocker har utvecklat ett skyddskort som ser ut som ett helt vanligt bankkort – men som med en speciell teknik aktiverar en störsändare när någon försöker läsa av ditt kort.

– Det blockerar alla signaler och gör ditt bankkort oläsligt om du skulle utsättas. Du behöver bara ha det i din plånbok, korthållare eller där du har dina betalkort för att skydda dig, avslutar Johan Welander.

Vill du skydda dig mot trådlös skimning? Beställ ditt skyddskort på scanblocker.se

ScanBlocker är ett svenskt konsumentsäkerhetsföretag grundat 2018 som utvecklat ett skyddskort som skyddar dig mot kortbedrägerier och trådlös skimning genom att hålla dina kontokorts- och personuppgifter skyddade. ScanBlocker passar alla plånböcker, korthållare och mobiltelefonskal och är perfekt i trånga urbana miljöer, stimmiga fik, flygplatser eller i lokaltrafiken där trängseln är stor och stora folkmassor rör sig.

Vill du beställa ett kort? Klicka här!