Bjud på en vegansk gratäng i jul: ”Något gott som alla kan äta”

När familj och vänner samlas runt julbordet kan det finnas allergier och andra kostval att ta hänsyn till. Det kan därför vara en utmaning att laga mat som alla kan äta – men Violife har en mängd olika veganostar som gör det enklare.
Här tipsar
Nikolaos Pizanias, vd på Seitanfoods, om ett gott och enkelt veganskt recept som bara tar en halvtimme att göra: en julgratäng med spenat, kronärtskocka, bönor – och ost.

Allt fler väljer att äta en växtbaserad kost – vilket gör att många traditionella julbordsrätter behöver en uppfräschning för att passa alla. Gratänger går att variera in i det oändliga – särskilt med Violifes veganska ostar.
– De är en bra kompromiss på julbordet eftersom de passar många olika allergiker och smaklökar, säger Nikolaos Pizanias, vd på Seitanfoods.

Ett stort, veganskt sortiment
Seitanfoods är Sveriges ledande grossist av veganska livsmedel. Sedan 2010 har de gjort veganutbudet mer tillgängligt i Sverige och i sortimentet hittar du allt från kebab till seafood. När julen kommer berättar Nikolaos att de veganska ostarna från Violife gör det enklare att bjuda på god julmat som fler kan njuta av.

De har en mängd olika varianter och de flesta av dem går att köpa i många ICA-, COOP-, Hemköp-, Willys-, och City Grossbutiker. En av de mest populära veganska ostarna från Violife är Greek White, en vit ost som gör sig perfekt i en grekisk sallad, Creamy Original 200g, en bredbar mjukost, samt Mature Cheddar som är mest lik en klassisk julost – och dessutom jättegod på smörgåsen.

Låt dig inspireras av fler recept här

Så här gör du för att laga julens godaste veganska gratäng – på bara 25 minuter.

Ingredienser:
(4 personer)

300 g riven Violife Original vegansk ost
2 hackade kronärtskockshjärtan
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl spenat
½ dl bönor
½ dl mandelmjölk
Färsk dill
Extra virgin olivolja
Salt och peppar

Gör så här: Stek lök och vitlök i olivolja på medelhög värme. Blanda ner bönor och spenat under omrörning. Addera kronärtskocka, dill, mandelmjölken och Violifes Grated original-ost. Krydda med salt och peppar under omrörning. Rör ner blandningen i en ugnssäker form och grädda den i ugnen på 200°C i 15-20 minuter. Servera gratängen varm. God jul!