Här är knepen som hjälper dig att sova bättre

En god natts sömn hjälper kroppen att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Forskning visar att vi både blir smartare och kan prestera bättre när vi får tillräckligt med vila men många upplever problem med att somna och sova en hel natt utan att vakna. Det finns dock knep att ta till som både underlättar insomningen och nattsömnen.

 

Allt fler svenskar lider av sömnproblem. Oregelbundna måltider och för lite dagsljus är båda faktorer som har en negativ inverkan på din nattsömn. På natten får inte bara kroppen möjlighet att återhämta sig – hjärnan hinner också sortera intryck man samlat på sig under dagen och skapa kopplingar som faktiskt gör oss smartare.

– Vi behöver sömn för att kunna bearbeta våra upplevelser och för att hjärnan ska kunna sortera ut vad som är viktigt och vad som är irrelevant. Sådant befästs under djupsömnen och det kan ge dig insikter och till och med lösningar på problem närhjärnan skapar kopplingar. Du blir en smartare person av att sova gott helt enkelt, förklarar Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala Universitet.

Vill du läsa mer om Qoali? Klicka här

Förutom att kopplingar bildas i sömnen så ges också hjärnan möjlighet att återhämta sig vilket skapar förutsättningar för att kunna prestera på dagtid. Samtidigt är god sömn något som kan förhindra hjärnsjukdomar senare i livet.

– Återhämtningen är så viktig för din inlärning, beslutsfattande och stresshantering. Har man sovit dåligt blir man mer impulsiv och får nedsatt koncentrationsförmåga. Under sömnen rensas också skräpämnen bort som i längden kanleda till Alzheimer och andra hjärnsjukdomar. Med dålig sömn får du inte samma rensningsprocess, berättar Christian Benedict.

Tyngdtäcke kan hjälpa vid sömnproblem
Sömnproblem kan förvärras av oregelbundna vanor som att äta vid fel tider och för mycket skärmtid. För att sova bättre finns flera knep man kan ta till, vilket Christian Benedict bland annat tar upp i sin senaste bok Sömn, sömn, sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn. Att sova med ett tyngdtäcke är till exempel en metod som forskning visat har en lugnande effekt som gör det lättare att somna och att inte vakna under natten.

Vill du läsa mer om Qoali? Klicka här

– Det är viktigt att ha en regelbunden dygnsrytm och se till att man får en tydlig kontrast mellan dag och natt. Det är bra att ta sig utomhus under de ljusa timmarna på dagen, minska det artificiella ljuset från skärmar och inte äta för sent. Forskning visar också att de som lider av sömnproblem och insomnia kan sova betydligt bättre med ett tyngdtäcke. Det ger en trygghet och förmodligenfrisätter lugnande hormoner i kroppen som gör att man kan somna in lättare och få en mer sammanhängande sömn.

Simon Sköld är professionell MMA-utövare och en stark förespråkare för vikten av ordentlig återhämtning för att kunna prestera på topp. För att se till att få ordentlig sömn började Simon använda just ett tyngdtäcke om nätterna.

– För mig äråterhämtningen lika viktig som träningen. Jag vill att min kropp ska hålla i längden och för att den ska göra det måste jag få bra sömn. Jag började prova lite olika tyngdtäcken men jag tyckte inte de var sköna och hade svårt att vänja mig. När jag sedan testade ett tyngdtäcke från Qoali vande jag mig snabbt och det påminner om ett vanligt täcke fast med en skön och lugnande tyngd, berättar Simon.

Vill du läsa mer om Qoali? Klicka här

”Blivit ett beroende”
Efter att ha börjat med tyngdtäcket blev det snabbt en självklart del av Simons nattsömn och något han använder för att få långsiktiga resultat.

– Det är bra att veta att man kanske inte får resultat första natten utan det är i längden de stora fördelarna kommer. Själva komforten är också perfekt för mig temperaturmässigt i och med att täcket är gjort av bomull och andas. Det har nästan blivit ett beroende för mig och jag har sett att jag fått en större andel djupsömn. Genom att jag vet att jag alltid får bra återhämtning kan jag se hur hårt jag sedan kan pressa mig i träningen. Jag får en mer återhämtad kropp när jag vaknar vilket ger möjlighet till bättre förutsättningar inför varje träningspass, avslutar Simon.

Ta del av Qoalis erbjudande: Få 20% rabatt på tyngdtäcken och Christian Benedicts bok ”Sömn, sömn, sömn" på köpet – ange kod ”SÖMN”

Om Qoali 

Tyngdtäcket fungerar som så att det omsluter din kropp som en varm och skön kram. Arbetsterapeuter har observerat att en mycket lätt beröring varnar nervsystemet men att djupt tryck är avslappnande och lugnande.

När tyngden appliceras så stimuleras kroppen att producera serotonin som lyfter ditt humör, vilket i sin tur naturligt omvandlas till melatonin och får din kropp att vila. Det kan jämföras med att få en massage, som ger fysiska och psykologiska fördelar.

Läs mer