Bygg upp ditt personliga kapital och må bättreOavsett om du precis flyttat hemifrån och blivit tvungen att stå på egna ben eller om du klarat dig själv i många år så är det viktigt att du har en solid ekonomisk grund. Att ha en bra personlig ekonomi gör naturligt att du mår bättre eftersom det ger dig trygghet, komfort och en ökad möjlighet att nå dina mål.

Men att öka sitt kapital kan låta enklare sagt än gjort. Därför försöker vi i denna artikel guida och hjälpa dig att bygga upp din personliga ekonomi så att du kan nå dina ekonomiska mål och känna dig trygg, varje dag.

Sätt ett mål och håll dig fokuserad på det
Första steget för att kunna öka sin personliga ekonomi är att sätta ett mål. Alla människor är olika, och därför är det omöjligt att alla sätter samma mål. Börja med att få en översikt över din inkomst och dina utgifter. Vad får du i lön eller studiebidrag efter skatt i månaden, och hur mycket har du kvar när du betalat alla räkningar? Vilka räkningar kan du minimera?

Gör en budget på hur mycket pengar du ska lägga på mat, kläder och nöjen. Se vilka utgifter du kan skära ner på och hur mycket pengar du kan spara. Försök att hålla dig till ditt mål, och låt inte en månads nedgång hindra dig från att fortsätta följa ditt mål.

Betala av och spara ihop
Det viktigaste steget för att faktiskt öka din personliga ekonomi är att stabilisera den och betala av dina skulder. Det kan vara frestande att försöka bli förmögen genom att direkt hoppa in på aktiemarknaden eller gissa globala trender, men det viktigaste är att du först och främst planerar en långsiktig och stabil ekonomi. Börja alltid med att hantera de skulder du redan har. Är du färdigutbildad och precis kommit ut på arbetsmarknaden så har du förmodligen ett studielån att betala av.

Ett studielån i Sverige är inte så farligt, då detta kommer med låg ränta och en långsiktig avbetalningsplan. Har du däremot kreditkortsskulder du inte vet hur du ska betala så är det viktigt att du först och främst fokuserar på att betala av dessa i rimlig takt och tid, samtidigt som du upprätthåller ett sparande.

Öka ditt kapital genom investering
Innan du kommer igång med investeringar är det viktigt att du har dina skulder under kontroll. När du känner att din personliga ekonomi är stabil och att du har sparpengar så det räcker, är investering ett smidigt och smart sätt att öka ditt personliga kapital på. Det finns en mängd olika investeringsmetoder där ute idag, och det gäller att vara noggrant påläst innan man hoppar in i marknaden.

Den framförallt populäraste metoden för investeringar idag är förmodligen aktiehandel, och känner du dig sugen på att komma igång med din aktieportfölj rekommenderar vi att du använder dig av Finanso’s aktiehandels-guide: finanso.se/kopa-aktier/.

Att förbättra sitt ekonomiska välbefinnande kan kännas som en komplicerad och skrämmande process. Men vi hoppas att du genom denna artikel fått inspiration och förstått att du med hjälp av planering, självdisciplin, budgetering och investering kan stabilisera och som småningom öka din personliga ekonomi och öka ditt välmående gradvist.