Så klär du barnen rätt i höst – en komplett guide!Nu har barnen börjat skolan, kanske för första gången eller i en spännande ny årskurs och mängder av nya äventyr väntar. Reima är experter på kläder för barn och har sedan de grundades för över 75 år sedan haft ett starkt miljötänk. Därför är deras kläder giftfria och noga uttänkta för att passa de små liven. Här bjuder de på tips så att du kan förbereda dina barn inför höstens ur och skur!

Reima har sitt ursprung i Finland där de för över 75 år sedan återanvände gamla militärkläder för att skapa funktionella kläder för hela familjen. Idag producerar de kläder främst för barn i åldrarna 0-12 år men funktion- och miljötänket är fortfarande starkt.  

Nu börjar hösten närma sig och det är mycket att tänka på när man ska klä barnen rätt. Personalen i Reimas butiker är experter på vilka kläder som passar just ditt barn och hjälper dig gärna med hur du ska tänka kring användning och tvätt för att plaggen ska hålla länge.  

– Vi gör en behovsanalys utifrån familjens liv och barnet. Blir det lätt fruset eller lätt varm? Är ni citymänniskor eller ute i skogen mycket? Vi har gärna dialog med föräldrarna för att hitta rätt plagg för barnet och dess aktiviteter, säger Ida Helmerius, butikschef på Reima i Mall of Scandinavia. 

Spana in Reimas webbshop

Tre tips på ytterplagg – och vad du bör tänka på:  
Slitstyrka är nyckeln till hållbarhet för barnkläder. Genom att köpa extra slitstarka kläder klär du ditt barn på det mest hållbara sättet, särskilt när det kommer till ytterkläderna. Reima har dessutom ett helt eget slitstarkt material, Reimatec. Förutom slitstarkt är det även vattentätt, andande och lättskött så att dina barn är torra och bekväma hela dagen. 

Galon är vanligt när det kommer till regnkläder. De står emot väta, är enkla att spola av efter en lerig dag och de är prisvärda. Däremot andas inte materialet så om det är ett barn som lätt blir varmt kan andra plagg passa bättre.  

Skalkläder står även de emot väta och har en högre andningsförmåga än galon. Blir barnet lätt svettigt så transporterar materialet bort fukten. Ett väldigt smidigt och följsamt material som är bra under dagar då temperaturen varierar mycket.  

Sofshell är många barns favorit, särskilt högsensitiva barn som inte gillar när det skaver någonstans. Dessa plagg också tåliga mot väta och är liksom skalkläder toppen att bära som lager för att lätt kunna klä på och klä av när temperaturen varierar.  

Här kan du se Reimas alla ytterplagg

Vanliga misstag du bör undvika
Ett vanligt misstag är att köpa för stora kläder till sina barn med tanken att de ska växa i dem och att de ska hålla länge.  

– Detta kan istället få motsatt effekt när barnen trampar på de för långa byxorna eller overallerna så de slits och går sönder. Reima har inbyggd växamån i alla sina plagg och även utrymme för mellanplagg. Dessutom är våra kläder skapade så att minst tre barn ska kunna ärva dem, säger Ida. 

När det kommer till skor är det istället vanligt att föräldrar köper för små skor. Det kan vara svårt att mäta barnets fötter när de inte vill stå still. Många barn drar även in tårna när skorna är för små och säger inte till om det känns fel. Reima gör det lätt att välja rätt storlek med deras Happy Fit-innersula som finns i alla höst och vinterskor. Alla skor från Reima kommer dessutom från hållbara material som är bekväma och värnar om barnens fötter med storlekar från barnets första steg upp till storlek 40. 

– Två av tre barn går i för små skor. Man vill ha ungefär 1,5–2 cm växamån på vinterskor särskilt om barnet skulle komma in i en växtspurt. Vår Happy Fit-sula är märkt med två parallella streck där du ser en glad gubbe eller en ledsen gubbe. Tårna ska sluta vid den glada gubben, ett enkelt sätt att veta du att du köper rätt storlek, säger Ida.

Ute efter höstskor? Klicka här

 

Fem saker om Reima:

  • Samtliga kläder är giftfria
  • Samarbetar bara med socialt och miljömässigt ansvarsfulla företag
  • Storlekarna finns från newborn upp till stl 164
  • Skorna håller samma kvalitet som kläderna
  • Ytterkläderna är designade att ärvas av minst tre barn

Reima har egen butik i Mall of Scandinavia, Reima Outlet i Hede Fashion Outlet samt utvalda återförsäljare.