Därför måste du besöka Dalarna i sommarAllt från dansbandsmusik i Malung, traditionellt midsommarfirande i Siljansnäs till hårdrocksfestival i Falun - i sommar finns det garanterat något för samtliga i Dalarnas alla områden. Visit Dalarna har sammanställt sju olika alternativ för semesterns alla möjliga aktiviteter.

Sommarmånaderna närmar sig och semestern börjar planeras in. För vissa är det klart sedan länge och för andra är det inget som än är fastställt. Något som dock inte bör missas är allt som Dalarna har att erbjuda under sommaren i år.

Classic Car Week: 29/7 - 4/8
Sväng förbi Rättviks bilträff och se på när mer än 10 000 veteranbilar och 100 000 människor äntrar staden, för 28:e året i rad. Förutom trevliga fordon erbjuds det trevligt sällskap, marknader och flera olika typer av tävlingar över en hel veckas period.

En av många nöjda personer som föregående år besökt Classic Car Week är Anton Svanberg.

– Det är alltid en rolig tillställning. Man möter folk från alla delar i Sverige och det är väldigt roligt att kastas tillbaka i tiden. Folk är väldigt trevliga och man träffar folk man förmodligen inte skulle träffa annars, säger Anton.

Svenska Dansbandsveckan: 14/7 - 20/7
Med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1986, och med över 40 000 besökare är dansbandsveckan i Malung en väldigt populär aktivitet för besökande runtom i Norden. Med sex olika banor innehållandes olika typer av dansbandsmusik finns det garanterat något för var och en som vill dansa till allt ifrån bugg och foxtrot, till lindyhop och gammeldans.

Dalhalla
Klassat som en av de vackraste utomhusarenorna i Europa gör att ett besök till Dalhalla är nästintill ett måste. Här kan du avlyssna både musik och titta på mäktiga föreställningar i det 60 meter djupa kalkstensbrottet.

– Det är otroligt vackert. Jag har varit där på både opera och teaterföreställningar och det var fantastiskt! På kvällen är det verkligen vackert när berget lyses upp av alla olika lampor, berättar Linus Sundin och fortsätter:

– Jag är från Stockholm ursprungligen och jag och mitt kompisgäng var på bilsemester och hörde om det. Ingen av oss hade varit på något liknande innan men det var verkligen en magisk upplevelse.

Du kan även välja att göra det oerhört bekvämt och smidigt för dig i samband med ditt besök till Dalhalla. Övernatta på hotell i Tällberg och boka busstransfer till och från Dalhalla där du bevittnar kvällens evenemang. I samband med detta ingår en härlig middag i god tid innan avgång till Dalhalla, och väl tillbaka efter kvällens upplevelse bjuds det på vickning.

 

Midsommar
Vill du uppleva midsommar på traditionellt vis så finns det många olika att välja mellan runtom Dalarna. En av världens största midsommarstänger, 26 meter hög och 800 kilo tung, reses upp i Leksand och erbjuder en gedigen ringdans kring kransen, med över 25 000 besökare.

I Siljansnäs erbjuds folkdräkter, festtåg och spelmän, och i Rättvik går festtåget från stadens centrum ut till Gammelgården där firandet tar plats. På sedvanligt traditionellt vis dansas det kring stången och ända till kvällens småtimmar.

– Att fira midsommar i Dalarna är faktiskt bland det bästa man kan uppleva. Det är en sådan otrolig stämning när alla går runt i folkdräkter och sjunger nationalsången. Jag är där nästintill varje år och jag har lika roligt varje gång, berättar Emelie Westin, en av många tusentals besökare som varje år firar midsommar runtom i Dalarna.

För dig som vill finns även möjligheten att boka ett midsommarpaket med boende på hotell där helpension ingår. 

Sabaton Open Air: 14/8 - 18/8
Festivalen är en rejäl skillnad från tidigare förslag och motsatsen till vad området heter. På Lugnet i Falun erbjuds en hårdrocksfestival på sensommaren och är en rejäl upplevelse för dig med ett intresse för hårdrock. Här finns en salig blandning av giganter och nykomlingar inom rockscenen.

Dalarnas Skördefest: 6/9 - 8/9
Perfekt för dig som haft en liten senare semester och vill avsluta den med att åka runt i Dalarna och testa på egenproducerad mat och kika på trevliga marknader. Här har du möjlighet att direkt hälsa på hos producenterna.

För att underlätta för dig finns även Taste of Dalarna - ett nätverk som enligt de själva skapats "för att lyfta fram de aktörer som valt att ta tillvara på landskapets resurser för att erbjuda besöksmässigt kvalitetssäkrade mat- och dryckesupplevelser”.

Musik vid Siljan - Bingsjöstämmans 50-årsfest: 3/7
Bingsjöstämman är en spelmansstämma lokaliserad i en liten by utanför Rättvik vid namn Bingsjö där musik spelas nästintill överallt. I år blir den lilla byn 50:e året i rad fyllt av flera tusentals spelmän och folk samlas för sång, dans och camping. Fritt fram för den som vill att delta, oavsett nivå, men likaså för den som endast vill avnjuta trevlig folkmusik.

Visit Dalarna finns till för att hjälpa dig med att hitta och boka boende, aktiviteter, evenemang efter dina önskemål och ser även till att tipsa dig om alla trevliga ställen som finns att upptäcka.

Läs mer här och upplev Sverige i traditionellt format i sommar.

Visit Dalarna – upplev ett Sverige i miniatyr
Upplev fjällen och den samiska kulturen, sjöarna och bergen, de röda stugorna, hantverks-traditionen och den spännande industrihistorien. Allt samlat på nära håll. Vi hjälper dig att hitta och boka boende, aktiviteter och evenemang. Självklart ser vi till att bjuda på inspiration och tips på smultronställen i Dalarna.