En skogsmaskin med ben istället för hjul – är det framtiden eller en trend? För John Deere, då Timberjack, var det verklighet redan år 2000 när man presenterade en gående skördare. Även om maskinen aldrig nådde marknaden visar den på vikten av utveckling – inte minst hur skogsjätten själv arbetar med innovation och teknisk utveckling i sina skogsmaskiner.
– Projektet fortsatte även efter att vi blivit uppköpta av John Deere och i dag står en tidig modell av den gående maskinen i John Deere Pavillion i Moline, Illinois, USA, avslöjar Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.
Det var redan 1997 som Timberjack, i dag John Deere, visade upp en vandrande maskin på skogsmässan Elmia Wood. Det var en fascinerande sexbent skördare som skulle ta sig fram i skogarna precis som dagens skördare på hjul. Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry, avslöjar att den gående maskinen var ett led i att utveckla tekniken kring maskinstyrningssystem, hydraulik och mycket annat.
– Kanske mer än att den skulle utvecklas till en kommersiell maskin, säger han.
Vill du veta mer om John Deere? Klicka här!
Maskiner med innovationskraft
Innovationskraften hos skogsjätten har sedan dess visat sig i en snabb teknisk utveckling och lansering av flera banbrytande funktioner. John Deere introducerade exempelvis sin första skördare med kransspetsstyrning (IBC, Intelligent Boom Control) under 2017. Man har även lanserat nivellerande och roterande hytter och TimberMatic Maps.
– Traditionen att satsa på utveckling har lett till system som stödjer samarbetet och interaktionen mellan människa och maskin, säger Dieter Reinisch.
Något som stöttar innovationsutvecklingen är att man lyssnar till sina kunder, menar Dieter.
– Vid ett möte där vi diskuterade vad kunderna vill ha såg vi att funktioner som underlättar för förarna toppade listorna. Vi såg att särskilt stress, ergonomi och krav på produktion var områden som kunde förbättras. Det ligger till grund för många av de funktioner som vi sedan dess byggt in i våra maskiner.
Här hittar du John Deeres innovativa skogsmaskiner!
”Mer produktiv”
En av dessa, IBC-styrningen, har visat sig ha en stor fördel för förarna av maskinen.
– Du kan snabbare nå en högre nivå som ny förare och bland redan erfarna och duktiga förare kan vi se flera fördelar. Stressnivån sjunker och du som förare är piggare efter en dag i maskinen – samtidigt som produktiviteten ökar.
Innovationskraften hos John Deere har även visat sig i deras motor-, funktion- och effektstyrning som ska minska bränsleförbrukning och utsläppsnivåer. Också markpåverkan har man ägnat många tankar kring och som har lett fram till innovationer som till exempel balanserad boggi som lanserades i slutet på 90-talet.
– Det är hjul som är monterade i par. När du kör så gör drivningen att det bakre hjulet i paret tenderar att gräva ned sig och det främre tenderar att lyfta. Med en balanserad boggi blir marktrycket lika stort från båda hjulen. Det minskar spårbildningen, säger Dieter och fortsätter:
– För några år sedan lanserade vi även förlängd boggi, det innebär att du har ett längre avstånd mellan hjulen och band mellan hjulen. Det ger en större anläggningsyta mot marken och sänker marktrycket.
Vill fortsätta ligga i täten
Att John Deere investerar över sju procent av sina intäkter från sin maskinförsäljning i innovation är märkbart.
– För länge sedan sa man att, om inte vi ligger i framkant, så gör någon annan det, avslutar Dieter Reinisch.
Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.
Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är de i dag världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.
Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.