Ny programvara spås revolutionera skogsbruksbranschenJohn Deere har utvecklat programsystemen TimberMatic Maps och TimberMatic Manager som ska underlätta och effektivisera arbetet vid skogsavverkning. Nyheten beskrivs som revolutionerande och kan användas av skördare, skotare och entreprenörer. Dieter Reinisch från John Deere avslöjar att lansering kommer att ske redan i slutet av året.
– Den som beställer maskiner nu kommer att få de nya funktionerna som en standard i sina maskiner.

Varje år avverkas omkring 85 miljoner kubikmeter skog i Sverige. Det innebär att gamla träd avverkas för att användas till virke och ge plats åt nya träd. Dieter Reinisch från John Deere beskriver avverkningen som en del av ett naturligt kretslopp som främjar skogens utveckling. Nu meddelar den svenska maskintillverkaren att de lanserar TimberMatic Maps och TimberMatic Manager som ska underlätta avverkningsarbetet.
– Det är en vidareutveckling av vårt hanteringssystem TimberNavi som vi är väldigt stolta över.
Vill du veta mer om hur TimberMatic Maps och Manager kan användas? Klicka här

John Deere har sedan tidigt 1900-tal utvecklat skogsmaskiner med unika produktivitetshöjande tekniker för skogsavverkning under alla skogliga förhållanden. Bolaget är amerikanskt ägt med rötter i Norden.
– Vi startade i Östbergs Fabriks AB innan vi blev uppköpta av Timberjack och senast av våra idag amerikanska ägare John Deere.
Vill du veta mer om John Deere Forestry? Klicka här

Effektiviserar skogsarbetet
Med TimberMatic Maps loggar sensorer på skördaren skogsavverkningen i realtid. Informationen visas på en skärm i samtliga förares hytter – och avslöjar data som trädslag och de volymer som avverkats. Systemet ger även exakta körvägar ner till varje stock.
– Det gör arbetsplaneringen och valet av effektiv körordning enklare, mer metodiskt och effektivt för den som arbetar med att transportera virket från skog till väg, säger Dieter, och fortsätter:
– I sin tur innebär det att även beställaren kan få information om hur mycket virke som ligger vid väg för att därmed kunna planera sina transporter smartare.

Fördelaktigt även för entreprenörer
Med TimberMatic Manager kan även entreprenören på kontoret följa avverkningsprocessen.
– Entreprenören ser samma kartor som förarna med en mätare där det i procent och kubikmeter framgår hur mycket som återstår av jobbet. Det gör att du som entreprenör bättre kan planera hur arbetet disponeras utan att behöva gissa volymer – och undvika att någon stock lämnas i skogen.

Vidare menar Dieter att exaktheten i rapporteringen från molntjänsten leder till minskad körning och därför främjar miljön och gör att markskador kan minimeras.

Lanseras under hösten
TimberMatic Maps och TimberManager är från och med hösten 2018 standardfunktioner på alla nya John Deere-skördare och skotare i G-serien.
– Även maskiner som levereras de sista åren kan uppgraderas med systemet, avslutar Dieter.
Här kan du läsa mer om TimberMatic Maps och TimberManager

Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.  Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är John Deere världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.

Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.

Läs mer om John Deere

Här visar TimberMatic Maps och Manager skogsområdet och volymer av sortiment


Här visas hur mycket av varje sortiment som finns längs en viss sträcka


Här visas en översiktligt bild av hur mycket som är kvar på ett hygge – och placering