De underlättar integrationen på svenska jobbmarknaden

Clara Bodin och Natasha Tsarapatsanis träffades genom initiativet Yrkesdörren.

Genom att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar underlättar ÖppnaDörren etableringen för utlandsfödda. På bara två år har över 27 000 människor träffats genom organisationen – med fantastiska resultat som följd.
– Det var tröttsamt att hela tiden få dörren stängd i ansiktet förr, säger Natasha som har fått ett jobb med hjälp av ÖppnaDörren. 

Enligt Amelie Silfverstolpe, programansvarig för ÖppnaDörren, är det många svenskar som vill hjälpa till med integrationen men som inte vet hur. Sedan starten 2015 har ÖppnaDörren därför arbetat med att skapa möten som gör det enkelt för etablerade och nya svenskar att träffas och utbyta erfarenheter.

– ÖppnaDörren ville möjliggöra för snabba, enkla och roliga möten mellan människor med olika bakgrund på individnivå, med ömsesidig integration som mål. Initiativen inom ÖppnaDörren tar en eller ett par timmar att genomföra, berättar hon.

ÖppnaDörren består i dag av fyra olika organisationer som skapar dessa möten. Genom Invitationsdepartementet anordnas möten i form av middagar, där svensktalande kan bjuda hem personer som flyttat hit från andra länder. På Kompisbyrån skapas möten genom att koppla ihop nya och etablerade svenskar med samma intressen och på Svenska med baby sammanförs deltagarna i öppna föräldragrupper. 

Den fjärde organisationen heter Yrkesdörren och bygger på att ge utrikesfödda svenskar hjälp att bygga ett jobbrelaterat nätverk. Genom Yrkesdörren matchas utlandsfödda därför med en etablerad svensk som kan dela med sig av sitt nätverk och ge tips och råd för att hitta ett arbete.  De flesta som är registrerade kommer från länder utanför Europa.

Vill du vara med och bidra till ett öppnare Sverige?
På lördag 3 mars är ÖppnaDörren i Uppsala och berättar mer om hur du kan delta. 

Natasha tog chansen

En av de som tagit hjälp av Yrkesdörren är 42-åriga Natasha Tsarapatsani från Irland. Hon flyttade till Sverige för tolv år sedan och efter ett par år tyckte hon att hon landat bra i Sverige. När hennes företag tvingades göra nedskärningar och hon förlorade jobbet visade det sig dock vara svårare än vad hon trott att hitta ett nytt jobb. 

– Vi pratar tre språk hemma så min svenska är tyvärr inte särskilt bra. Det gjorde att många dörrar stängdes på arbetsmarknaden och att jag inte fick chans att visa vad jag går för, berättar hon.

Genom Yrkesdörren fick dock Natasha den chans hon behövde. Hon parades ihop med Clara Bodin som jobbar med rekrytering och är väl medveten om vikten av ett bra nätverk.

– Jag har jobbat utomlands under större delen av min karriär så jag vet hur svårt det är att komma till ett nytt land utan att ha ett nätverk. Det var därför jag ville hjälpa till, säger Clara.

”Mötet ledde till en praktikplats

Clara såg snabbt potentialen i Natasha och efter bara en månad erbjöds irländskan en praktikplats på Claras jobb. För Natasha var beslutet att ta en oavlönad praktikplats inte enkelt, men hon beslutade sig för att ta chansen att visa framfötterna; en chansning som mot slutet av praktikperioden resulterade i ett fast jobb på företaget. 

– Det var fantastiskt att signera det där kontraket och kunna säga att jag hade ett jobb och en fast lön igen, berättar Natasha.

Även för Clara var Natashas framgång en stor källa till glädje. Förutom vänskapen som hade utvecklats mellan dem kände hon även att Yrkesdörren hade givit henne en konkret möjlighet att göra skillnad i samhället, något hon kommer fortsätta med.  

– Det är ett fantastiskt initiativ för alla som vill bidra till samhället genom att göra det mer inkluderande och öka mångfalden. Dessutom hjälper man ju till att göra Sverige rikare genom att vi nyttjar kompetens som annars går outnyttjad, säger Clara som hittills har gjort fem Yrkesdörren-möten där hon, förutom Natasha, träffat en person från Syrien, två från Indien och en från Moldavien.

Om ÖppnaDörren: finns i hela Sverige och matchar nya och etablerade svenskar i enkla möte genom fyra verksamheter.

Yrkesdörren – matchar nya och etablerade svenskar för att bygga jobbrelaterade nätverk.

Kompisbyrån – länkar samman nya vänner med olika bakgrund över en fika

Invitationsdepartementet – gör det enkelt att bjuda hem någon med annan bakgrund på middag.

Svenska med baby - sammanför föräldralediga och barn med ursprung från hela världen.

ÖppnaDörren är ett initiativ av Axfoundation. Delar av ÖppnaDörren medfinansieras  av Europeiska socialfonden.

Läs mer här