Ångbryggeriets resa – från hembryggt till prisbelönt öl

En medlemspub och ett gäng ölentusiaster – så började historien om Nynäshamns Ångbryggeri. I dag har de bland annat mottagit World Beer Award för världens bästa Barley Wine och följs av en mängd ölfantaster i sociala medier.
– Slutprodukten ligger oss oerhört varmt om hjärtat, säger Tony Magnusson, vd.

På medlemspuben "Hagges bärsklubb" i Nynäshamn samlades en gång i tiden en skara ölentusiaster för att dela sitt stora intresse, ett intresse som senare resulterade i att de började brygga egen öl i pubens kök. I takt med att allt fler bryggningar tog plats växte tanken om att skapa ett eget bryggeri fram och 1997 hade Nynäshamns Ångbryggeri grundats. 
Vill du veta mer om Nynäshamns Ångbryggeri? Klicka här

"Först i Sverige"
Bryggeriet, som är ett av Sveriges första mikrobryggerier, har fortfarande sitt säte i Nynäshamn. Mellan 2003 och 2006 renoverades stationen som en gång i tiden försåg Nynäshamns kommun med el så att den nu kunde förse hela Sverige med hantverksöl. 

Enligt bryggeriets vd Tony Magnusson har resan inte varit helt enkel, men med små medel har de ändå lyckats förverkliga sin dröm och byggt ett eget bryggverk, handtappat över 120 000 flaskor öl och på ett eller annat sätt hittat sina egna lösningar.
– Slutprodukten och den lokala tillverkningen är något som ligger oss oerhört varmt om hjärtat, därför har alla ölsorter även fått sina namn efter olika platser i skärgården, säger han.
Se Nynäshamns Ångbryggeris olika ölsorter här

Delar passionen i sociala medier
Passionen för öl har sedan starten levt kvar och är något som Nynäshamns Ångbryggeri gärna delar med sig av till andra ölentusiaster i sina sociala medier. På Instagram får man ta del av allt från de ingredienser som används och information om hur ölen är tillverkad till att följa med bakom kulisserna i bryggeriet och ut på ölresor runtom i världen. 

Tipset: Gå på bryggerivisning
För den riktiga ölfanatikern som vill ta en närmre titt på hur ölen bryggs arrangerar Nynäshamn Ångbryggeri visningar där gästerna får ta del av processen och provsmaka de olika ölsorterna i bryggeriets visningspub. Har du tur kan du få smaka på öl som endast finns i begränsad upplaga. Här bokar du din plats. 

Nynäshamns Ångbryggeri startade 1997 och har sedan dess handtappat över 120 000 flaskor öl och hittat sina egna lösningar. Trots små medel och stora utmaningar har de aldrig gett upp.

"Vi är stola pionjärer i en bransch som har vuxit kraftigt sedan sent 1900-tal. Vi har alltjämt kvar vår lokala förankring och allt sker på plats i centrala Nynäshamn. Alla våra öl får sina namn efter platser i det omgivna kustbandet. En båttur i skärgården är som en rosa genom vårt sortiment av ale, lager, stout och specialbrygder.

Vi hälsar alla öl-älskare välkomna att slå följe på resan och vi lovar att aldrig kompromissa med kvalitet och hantverk!"

Adress: Lövlundavägen 2-4, 149 35 Nynäshamn

Telefon: 08- 520 212 13

E-post: info@nyab.se

Följ oss på Facebook och Instagram