Ekelunds Linneväveri – en hyllning till hållbart hantverk

Ekelunds Linneväveri är känt för sitt enastående svenska hantverk och sin långa historia av att leverera högkvalitativa textilier till både kungligheter och internationella marknader. Med rötter som sträcker sig tillbaka till 1400-talet och en stolt tradition av hållbar produktion, fortsätter Ekelunds att kombinera traditionellt hantverk med modern teknik i sin fabrik i Horred.  

Sedan 1692 har Ekelunds Linneväveri producerat högkvalitativa textilier i Horred, på den svenska västkusten. Företagets historik sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet, och genom åren har de levererat produkter till både Japans kejsare och Sveriges kungligheter.

– Sedan 1878 har vi levererat till det svenska kungliga hovet och än idag är vi Kungliga hovleverantörer, ett erkännande vi bär med stolthet och ära. Utöver våra egna mönster samarbetar vi med designers och väver textilier från kända varumärken och licenser, berättar Martina Dagborn, marknadsansvarig på Ekelunds Linneväveri.

All produktion sker i egen fabrik i Horred, där traditionellt hantverk och modern teknik möts för att skapa textilier av högsta kvalitet. 

Vi har medvetet valt att behålla våra rötter djupt förankrade i Sverige genom att hålla hela vår produktion inom landet. Vi är stolta över vår långa historia och vårt engagemang för kvalitet, vilket reflekteras i varje textil vi producerar, säger Martina. 

Textilier av högsta kvalitet 
Det manuella hantverket som ligger bakom varje produkt är en viktig del av Ekelunds identitet. Genom att använda 100 procent ekologisk bomull eller en blandning av ekologisk bomull och lin, säkerställer företaget både komfort och miljöansvar. Alla textilier är GOTS-certifierade, vilket garanterar att de uppfyller höga ekologiska och sociala kriterier.
– Vi tar ansvar för miljön och strävar ständigt efter att öka hållbarheten i branschen, säger Dan Ajanki, Produktionsansvarig.   

När svenskt arv möter engelsk tradition 
Nyligen ingick Ekelunds Linneväveri i samarbete med William Morris. Resultatet är en kollektion som strålar av färg och mönster, med fokus på hantverk och hållbarhet – textilier som är skapade för att användas i generationer. Den nya kollektionen innehåller vävda textilier med Morris karaktäristiska mönster, där varje mönster noggrant återskapats för att hedra Morris konstnärliga vision. Kollektionen består av totalt fem unika mönster, tillgängliga i en rad olika storlekar och produkter, inklusive stora dukar, löpare, kökshanddukar, plädar och kuddfodral. Martina Dagborn på Ekelunds Linneväveri och berättar om samarbetet:

– Ett av våra huvudmål med detta licensavtal är att sammanföra det svenska arvet med den engelska traditionen och därmed skapa textilier både är vackra att se på och håller hög kvalitet, säger Martina och avslutar:

– Att få sätta sig till bords med dessa vackra textilier skapar en njutningsfull dukning och en miljö som förhöjer hela måltidsupplevelsen. Att äta tillsammans blir en glädje när man omges av det vackra på bordet.  

Upptäck hela William Morris-sortimentet här  

Mer om Ekelunds Linneväveri
Ekelunds textilier hittar du i över 20 länder världen över – allt från kungahus och ambassadör till souvenirbutiker. Har du vägarna förbi Horred är du varmt välkommen för en väverivisning och en tur i museumet. Läs mer här