Experten: ”Slösmöten är vår största tidstjuv”

Fyra veckor per person och år – så mycket tid slösar vi på onödiga möten.
Enligt Sylvia Nylin, vd Svenska Möten kan vi genom att sätta ett tydligt syfte och mål samt knyta ihop mötet med en utvärdering snabbt skapa en bättre möteskultur på företaget.
– Gör man ingenting åt möteskulturen kan man egentligen lika bra ta julledigt från 3 december, det är så mycket tid som försvinner, säger hon.

Ineffektiva möten utan syfte och mål kan liknas vid tjuvar som stjäl pengar från företaget, tid från de anställda och framgång för chefen. En ny rapport visar att vi lägger en hel månad per person och år på ostrukturerade slösmöten – och mer tid än så om du är chef.

Sylvia Nylin är vd på Svenska Möten. Hon berättar att prislappen på dessa slösmöten årligen hamnar på 170 miljarder – vilket är nästan tre gånger så mycket som beloppet på sjukfrånvaron.
– En undersökning vi på Svenska Möten har gjort visar att hälften av alla möten upplevs som ineffektiva och skapar en frustration hos de anställda som upplever att de slösar bort sin tid.

4 av 10 styrs av slentrian
Trots det saknar varannan arbetsgivare tydliga riktlinjer och planer när det kommer till möten. Studien visar att 40 procent inte låter behov styra mötena utan att de istället styrs av tradition och slentrian.
Styrs era möten av slentrian? Låt Svenska Möten hjälpa dig att lägga upp en strategi

Svenska Möten har sedan 1981 guidat svenska företag genom mötesplanering. Oavsett storlek på företaget kan de hjälpa dig att lägga upp en strategi för möten och även utbilda inom mötesledning och möteskultur.

”Tydliga spelregler höjer resultaten”
Genom att sätta ett tydligt syfte och mål med varje möte, förbereda både dig själv och de du kallat till mötet genom att maila ut en tydlig agenda och förväntningar samt ta ansvar för att agenda och utsatt tid följs kan du förbättra ditt nästa möte på egen hand.

– Organisationer med tydliga spelregler för sina möten, har löpande utvärderingar och prioriterar möteskulturen utmärkte sig positivt i undersökningen. Genom att avsluta era möten med en kort uppföljning och be om feedback kommer ni att kunna effektivisera era möten och eliminera tidstjuven.

Presenteras av

Vi brinner för bättre möten

Vi på Svenska Möten guidar dig genom hela mötesplaneringen och ser till att ditt möte har rätt form och hålls på rätt plats för just dina syften. Vi är din mötespartner som hjälper till med mötesbokning, projektledning, deltagarhantering, mötespolicys, teambyggande aktiviteter och transport – och allt däremellan! Med 35 års samlad kunskap och erfarenhet ser vi till att dina möten blir ett värdefullt verktyg för att nå ditt företags mål och visioner.

Läs mer om Svenska Möten här