Rapport: Så spås mötesbranschen se ut i framtiden

Grå konferensrum och opersonliga kursgårdar är ett minne blott i mötesbokningarnas värld. I dag efterfrågar företag upplevelser, närhet och hållbara möten – vilket gör att mötesbranschen håller på att förändras.
– Biometrics, äkthet, samhällsansvar och delningskultur är mötestrender som spås bli tongivande framåt, säger Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten.

Från kick-off till konferenser – möten är en viktig byggsten för alla som driver företag och ett ofta uppskattat sätt att väcka medarbetarnas kreativitet och inspiration. 

Digitalisering, ett större miljötänk och den stora delningstrenden gör dock att branschen håller på att förändras och Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten, ser redan tydliga trender som hon spår kommer att påverka hur vi utformar våra möten framåt.
– I dag efterfrågas en genuin hemma hos-känsla och ett hållbarhetstänk genom hela planeringen, säger hon.
Behöver du hjälp att planera er konferens eller kick-off? Här kommer du i kontakt med Svenska Möten

Sedan 1981 har Svenska Möten hjälpt företag och organisationer att utvecklas genom att ta tillvara på kraften i det personliga mötet. Det ägs av 138 svenska mötesanläggningar som alla är Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk.
– Vi guidar dig genom hela mötesplaneringen. Oavsett om du har bokat hos oss flera gånger tidigare eller behöver hjälp vid ett enstaka tillfälle sätter vi upp rätt format och inramning och ser till att din konferens eller ditt möte uppnår dina mål.

Nya trender växer fram
Trots att nästintill alla företag planerar sina möten i olika format med olika mål är det vissa specifika mötestrender som växer fram i takt med att samhället förändras. Svenska Möten har publicerat en trendrapport som visar förändringar i boknings- och mötesbeteenden men även den roll som mötesindustrins aktörer behöver spela i en föränderlig bransch.
– Det blir alltmer tydligt att mötesanläggningar inte kan vila på gamla meriter. Man behöver följa trenderna, uppgradera sin teknik och utveckla egna koncept för att kunna hålla sig kvar, annars är risken stor att företagen helt enkelt väljer en anläggning som gjort just det.

Vill du ladda ner hela Svenska Mötens trendrapport? Klicka här

Här är tre trender som Svenska Möten spår bli tongivande framåt:

1. En äkta hemma hos-känsla
Vi vill inte känna oss som gäster under våra möten utan snarare själva kunna kliva in bakom baren och svänga ihop drinken vi vill ha. Platser och ställen med en genuin, äkta och unik berättelse är helt enkelt mer attraktiva än de utan – därför satsar många anläggningar på att skapa egna koncept och en miljö som fokuserar på att bygga relationer och skapa förutsättningar för social gemenskap.

2. Interaktiv teknologi
Tekniken blir alltmer avancerad och i dag är det möjligt att mäta åhörarnas intresse eller få en heads-up när en gäst är på väg in med hjälp av ansiktsscanning. Biometrics är den mest futuristiska trenden inom mötesvärlden och den lär växa markant eftersom att 80 procent av mötesköparna efterfrågar interaktiv teknologi för sina möten eller konferenser.

3. En ökad delningskultur
Statusar på sociala medier, ekonomi – och nu möten. Vi delar allt mer, så det kommer inte som en överraskning att vi även börjar hyra och hyra ut spektakulära och praktiska lokaler hos andra företag för väldigt förmånliga priser. Det är inte bara positivt ur både ett ekonomiskt perspektiv och en miljösynpunkt – och eftersom att delningssamhället fortsätter att växa stadigt ser den här trenden ut att etablera sig även hos vår mötes- och konferensplanering.

Presenteras av

Vi brinner för bättre möten

Vi på Svenska Möten guidar dig genom hela mötesplaneringen och ser till att ditt möte har rätt form och hålls på rätt plats för just dina syften. Vi är din mötespartner som hjälper till med mötesbokning, projektledning, deltagarhantering, mötespolicys, teambyggande aktiviteter och transport – och allt däremellan! Med 35 års samlad kunskap och erfarenhet ser vi till att dina möten blir ett värdefullt verktyg för att nå ditt företags mål och visioner.

Läs mer om Svenska Möten här