Faktorerna du inte får missa när du köper hjälm till barnenSka du köpa hjälm till barnen? Det finns tre saker du bör se till att den är utrustad med. Experten förklarar vad du inte får missa.

Varje år inträffar tusentals olyckor där barn får besöka akuten på grund av att de skadat sig under lek, exempelvis i pulkabacken. Men med en hjälm på huvudet minskar du kraftigt risken för olyckor.

Du bör dock inte välja vilken hjälm som helst. Olika material och utformning påverkar hjälmens funktion och användningsområden. Det bästa är att välja en mångsidig hjälm konstruerad att klara flera aktiviteter.
– Barn gör ju inte bara en sak åt gången. De kanske klättrar tio minuter i klätterställning, åker pulka en stund och sedan klättrar igen. Hjälmen ska klara allt detta, inklusive att bli kastad i marken när den inte används, säger Jonas Lindfors, produktutvecklare på Stiga Sports.

Vilken är ditt barns favoritfärg? Spana in alla hjälmarna här

Viktiga funktioner
Många köper en hjälm - exempelvis en cykelhjälm - men tänker inte på att de vanligen är konstruerade för att bara klara en smäll och sedan bytas ut. 
– De är gjorda av EPS-material, ett material som försvagas vid upprepade smällar. När du köper hjälm till barnen är det bättre att välja en av EPP-material, säger Jonas Lindfors.

Han förklarar att hjälmar av EPP-material har multi impact-funktion, det innebär att de är konstruerade för att tåla upprepade smällar.

Förutom multi impact bör hjälmen du köper även vara utrustad med ett så kallat grönt spänne. Då uppfyller den NTF och Konsumentverkets rekommendationer. 
– För barn upp till sju års ålder bör du alltid välja en hjälm med grönt spänne och multi impact.

Här är alla hjälmar med grönt spänne

Grönt spänne innebär att spännet öppnar sig om barnet fastnar, detta för att förhindra kvävningsolyckor.

Hjälmen du köper är med fördel även MIPS-utrustad. Det är en teknik som forskare på Kungliga tekniska högskolan tagit fram för att hjälmen ska kunna fånga upp krafterna som uppstår vid sneda smällar.
– MIPS förhindrar riktigt allvarliga hjärnskador genom att skalet absorberar den kraftiga stöten som uppstår vid sneda kollisioner. Sneda smällar leder annars ofta till mer allvarliga hjärnskador, och hjälmar får ju långt ifrån alltid smällen ovanifrån eller rakt från sidan, säger Jonas.

Stiga Play
Oavsett vilken aktivitet du letar hjälm för är det bra om den har funktionerna ovan. Barnet kan då använda hjälmen till flera olika aktiviteter, både i pulkabacken nu i vinter och till sparkcykeln när våren kommer.
– Vi har nyligen lanserat lekhjälmen Stiga Play. Den uppfyller alla dessa kraven och kan användas till aktiviteter året runt, säger Jonas Lindfors.

Ditt barn behöver bara en hjälm – beställ den nu 

Presenteras av

stiga_logo_login

Stiga Play är en allroundhjälm för barn upp till sju år. Den kommer med ett grönt CE-certifierat spänne och EPP-vaddering som gör att den tål upprepade smällar. Väljer du Stiga Play+ får du dessutom ett skal utrustat med den patenterade MIPS-tekniken som gör att den fångar upp kraften från sneda smällar så att risken för allvarliga hjärnskador minskar.

Checklista när du köper hjälm:

  • Multi impact-funktion: Hjälmen klarar flera upprepade smällar utan att försvagas
  • Grönt spänne: Hjälmens spänne löser ut om barnet fastnar
  • MIPS: Hjälmens skal absorberar kraften som uppstår vid sneda smällar