Familjens Jurist hjälper dig
under livets alla skeden

Familjens Jurist kan familjejuridik. Byrån har under många år strävat efter att hjälpa privatpersoner genom livets alla skeden, för att hjälpa människor till en både tryggare och enklare tillvaro – i sorg, glädje och allt däremellan.

Har du en frågeställning som rör din juridiska trygghet kan du vända dig till oss, så hjälper vi, säger Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens Jurist.

Carola beskriver sitt arbete som mångfacetterat och givande, och säger att ingen uppgift är den andra lik. Dagarna fylls med allt från utbildning av kollegor och värdefulla föreläsningar för externa organisationer till att stötta människor i deras livsförändringssituationer.

– Som livet utvecklar sig finns det vissa situationer som är om, medan andra är när. Därför finns vi till hands och benar ut juridiken för att skapa trygghet runt såväl giftermål, gåvor, barn eller bostadsköp, som livsbesiktning, skilsmässa eller dödsfall.

Se de tjänster som erbjuds av Familjens Jurist

Ökad efterfrågan på framtidsfullmakter

Under den rådande pandemin har det kanske föga förvånande funnits en stor efterfrågan på tjänster inom arvsskiften och -tvister samt testamenten. Carola förklarar att situationen har fått många att vilja komma till skott med dessa viktiga frågor.

– Allt fler vill sopa framför sin egen dörr och ha sina dokument i ordning. Det kan röra sig till exempel om att du vill garantera din sambo arvsrätt eller att du vill snickra ihop dokument som passar just din egen familj. Kärnfamiljen är inte längre en självklarhet, men lagstiftningen hänger inte riktigt med här. Därför vill många använda de möjligheter lagen erbjuder i form av olika dokument för att skydda nära och kära.

En annan tjänst som Familjens jurist har sett kraftigt ökad efterfrågad är så kallade framtidsfullmakt, ett juridiskt dokument som gör att man själv kan välja vem eller vilka som ansvarar för ens personliga och ekonomiska intressen om du t ex drabbas av demens eller en stroke och inte själv kan föra din talan.

– Genom en framtidsfullmakt väljer du själv vem som ansvarar för dina intressen om du plötsligt skulle bli oförmögen att fatta egna beslut. Därmed undviker du risken att dina privata angelägenheter handhas av en av kommunen utvald god man och kan istället välja någon du litar på. Detta rör dock inte medicinsk vård eller tandvård, där dina närmaste anhöriga har beslutanderätt i samråd med vården.

Läs mer om framtidsfullmakter

Kostnadsfri rådgivningstjänst
Familjejuridik kan emellertid anses lite känsligt ibland. Därför slår många vakt om sina problem och väljer att inte be om hjälp. Istället jagar man information bland vänner och bekanta eller på nätet, vilket om man inte är försiktig kan innebära stora problem. Regelverk förändras ständigt och det finns många missuppfattningar kring vad som egentligen gäller. Därför är det viktigt att man är källkritisk och söker sakkunskap där den finns.

– Målet är att tillgängliggöra juridiken i så stor omfattning som möjligt, på ett sätt som människor har råd med. Av den anledningen har vi utvecklat en tjänst som heter Fråga Juristen, där juridikstudenter med handledning tillhandahåller basjuridisk rådgivning, helt utan kostnad. En annan viktig del av det arbetet med att tillgängliggöra juridiken är tjänsten Bouppteckna.se, där efterlevande mycket prisvärt kan få hjälp med de enklaste typerna av bouppteckning.

Enkelt att få hjälp
Tillgängligheten går igen även när det gäller kontaktytor. Förutom en utförlig hemsida med chattfunktion där man initialt kan ställa frågor och få vägledning, erbjuder Familjens Jurist rådgivning både digitalt, över telefon och – under trygga omständigheter – fysiskt.

– Vi har kontor över hela landet och generösa öppettider i förhållande till vad man kanske förväntar sig av en i vissa avseenden konservativ bransch. Det ska helt enkelt vara lätt att få hjälp när man behöver det, avslutar Carola.

Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik med drygt 350 anställda runt om i landet. Sedan en lång tid tillbaka har byrån specialiserat sig på familjerätt och arbetar ständigt med att göra livet tryggare och enklare. I sorg, glädje och allt däremellan.

www.familjensjurist.se

Sandra Ahlqvist

Learn More →