Så tar du hand om kroppen på semesternSommaren närmar sig med en rasande fart och med den kommer det vi längtat efter hela året – semestern. I dessa tider är fokuset på den egna hälsan lite extra stort och under de efterlängtade fem veckorna vill man förstås passa på att må bra och njuta så mycket man kan. Hälsokostkedjan Hälsokraft ger sina bästa tips om hur du bäst tar hand om dig under sommarens ledighet.

Sol och bad, barn med spring i benenäventyrliga utflykter eller varför inte bara en lat dag i hängmattan? Allt som hör sommaren till blir så mycket härligare om kroppen mår bra och är i balans. Här tipsar Hälsokraft om hur du kan ta hand om dig själv lite extra och dessutom boosta med viktiga näringsämnen som kan hjälpa kroppen att bibehålla ett normalt fungerande immunsystem.  

  • Njut av solen

Det är inte en myt att sol gör oss på bättre humör. Solljus anses öka bildningen av serotonin som är en signalsubstans i hjärnan. Serotonin påverkar inte bara humöret positivt, utan är även sammankopplat till sexlust och skratt. 

Solljus är också viktigt för kroppens förmåga att bilda D-vitamin. Att D-vitamin är viktigt vet de flesta som bor i Norden då solljus är något som det minst sagt kan råda brist på här uppe. Men vilken funktion har egentligen D-vitamin? Jo, bland annat bidrar det till immunsystemets normala funktion och det är viktigt för tänder, benstomme, muskler samt för kroppens upptag av kalcium. 

Men även om solen är hälsosam för oss så kan för mycket sol även vara skadlig – så var noga med att inte bränna dig och undvik timmarna mitt på dagen då solen är som starkast. 

Tillskott av D-vitamin rekommenderas också av Livsmedelsverket. Rekommendationen gäller för alla barn under två år och alla vuxna över 75 år. Man rekommenderar även alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren.  

Köp D-vitamin här 

  •  Stressa av

Ingen mår bra av att köra på non stopDet är viktigt för kroppen att få återhämtning. Kortvarig stress är inte skadligt i sig utan någon som vi är skapta för att hantera. Men om stressen blir långvarig och det saknas tid för återhämtning kan kroppen hamna i obalans och ta skada. Så få inte dåligt samvete för att du gör ingenting och ge dig själv tid att bara få vara. Se det som en investering i din egen hälsa. Vi är inte skapta för att konstant bli matade med intryck och bomba hjärnan med stimuli. Hjärnan behöver få vila för att kunna processa tidigare intryck. 

Köp ”antistressprodukter” 

Vistas i naturen
Vi människor mår bra av att vara utomhus. Att vistas i naturen reducerar stress och ger rätt stimuli för hjärnan i en lagom dos som vi är skapta för att ta emot. Det aktiverar det parasympatiska nervsystemet, kroppens lugn- och rosystem och gör att vi känner oss avslappande och tillfreds. Dessutom får du massa härlig frisk luft, fräknar på näsan och D-vitamin i solen.  

  •  Boosta med rätt näring 

C-vitamin
C-vitamin är en riktig multifunktionell vitamin för hela kroppen! Precis som D-vitamin bidrar C-vitamin till en normal funktion hos immunsystemet. Men inte bara det, C-vitamin är också viktigt för nervsystemet och för att ämnesomsättningen ska fungera normaltOch för den som är mån om sitt utseende så är det viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin då C-vitamin är involverad i kroppens kollagenbildning – det vill säga proteinet som bygger upp och ger spänst, stadga och struktur till hud, brosk och ben. C-vitamin främjar även upptaget av järn i kroppen. 

Köp C-vitamin här 

Zink
Zink är en liten uppstickare som man hör talas om både här och var – tack vare dess mångsidighet. Så vad gör den? Jo, först och främst bidrar den till normal DNA-syntes, ett normalt fungerande immunsystem, normal fertilitet och reproduktion samt en normal kolhydratomsättning. Den bidrar även till att bibehålla normal syn, hår, naglar, hud och benstomme.  

Köp Zink här 

Selen
Selen är en liten doldis med viktiga egenskaper. I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade här har därför låga halter, vilket gör det än mer viktigt att uppmärksamma. Selen är ett ämne som bidrar till normal spermatogenes, det vill säga den process där manliga könsceller differentieras från stamceller till färdiga spermier. Selen har dessutom en viktig roll i bibehållandet av normalt hår och naglar, normal funktion av immunsystemet och sist men inte minst är det involverat i kroppens tillverkning av sköldkörtelhormon. 

Köp Selen här 

  • Håll mygg och fästingar borta!

Frossa i vitlök! Vitlök är inte bara gott att krydda grilltallriken med i sommar, vitlök bidrar också till immunsystemets normala funktionFör den som är rädd för dålig andedräkt så finns vitlökskapslar att ta som kosttillskott. Dessutom har lagrad vitlök flera goda egenskaper såsom att bibehålla hjärthälsan, normala kolesterolvärden och upprätthållandet av immunsystemets normala funktion. Som en bonus kanske du slipper bli biten av fästingar och mygg – vissa upplever nämligen att tillskott av vitlök har en avskräckande effekt på dessa. 

Läs mer om olika vitaminer och mineraler här 

 


Hälsokraft startades 1993 och är idag en kedja bestående av ett 60-tal hälsokostbutiker från Kiruna i norr till Ystad i söder. Hälsokraft ägs och drivs av sina handlare. Av handlare för handlare är ord som genomsyrar kedjans dagliga arbete. Vi är nämligen övertygade om att det inte finns någon starkare kraft än den hos den egna entreprenören, eldsjälen och handlaren som är dedikerad att erbjuda sina kunder kunskap, kvalitet och omtanke för att hjälpa dem till en bättre hälsa. Varje dag arbetar vi för att du som kund ska känna att vi är den bästa hälsokostkedjan i både hjärta och hjärna. 

Läs mer på www.halsokraft.se