Här är det nya vegan-mellanmålet – därför ska du testa det

Rawboll eller proteinbar, vad väljer du helst? Om du inte vill få i dig palmolja, artificiella sötningsmedel och/eller andra tillsatser ska du titta närmare på uppstickaren Puckies. Det är en vegansk fika-bite i puckform – fri från socker, gluten, soja, mjölk, laktos och ägg.

– Det är ett perfekt mellanmål och ett sunt energitillskott när magen kurrar eller sötsuget smyger sig på, säger grundaren Christine Åkerblad.

Det var för ungefär fem år sedan som idén till Puckies växte fram hemma hos den ”gröna” familjen på Ingarö i Stockholms skärgård. Christine Åkerblad, en av grundarna, avslöjar ett stort familjeintresse för både träning, hälsa och matlagning.

– Jag såg behovet och startade ett litet frukostcafé, Frukostverket, där jag erbjöd en grönare frukost till öns pendlare. Där kom jag först på idén om ett hälsosammare fikautbud som skulle vara både gott och nyttigt.

Christine började experimentera hemma i köket på Ingarö där grannar och barn agerade smakpanel och resultatet blev en Paleoboll som snabbt blev en succé och direkt började köpas in av caféer inne i stan. I dag finns deras Puckies i 16 olika smaker och i hela tre storlekar; den lilla ”konferens-pucken”, större ”café-pucken” samt en mittemellan-storlek som singelförpackas.

Läs mer om Puckies här

Alla Puckies tillverkas i deras ekologiskt certifierade bageri i Trosa och är raw, vegan, eko och bakas helt utan gluten, soja, tillsatt socker, konserveringsmedel eller andra onödiga tillsatser.

– Vår chokladboll var den första vi tog fram, det är även vår mest sålda i dag. Den smakar som en klassisk äkta chokladboll och den är verkligen grymt god. Det var just det, jag vill att alla våra Puckies ska smaka riktigt gott och som i detta fallet till och med godare än en vanlig chokladboll.
– Smakar det man ”unnar” sig inte jättegott eller är torrt och tråkigt kan man lika gärna ta ett glas vatten eller en frukt, säger Christine och ler.

Vill du beställa hem chokladbollen? Här hittar du den!

Smart och supergott
Men det var först när de slutade handrulla och hittade vägen till det unika konceptet; puckformen. Det effektiviserade produktion enormt, avslöjar Christine.

– När vi nu kan tillverka på löpande band kan vi också göra våra produkter mer prisvärda och sänka priserna på produkter som vanligtvis ligger långt över vad alla har råd med, säger Christine och fortsätter:
– Vår vision från allra första början har alltid varit att alla skall kunna ha råd att äta gott utan att tumma på kvalitén och råvaror. Det behöver inte kosta 600 kronor kilot, vi har nästan lyckats halverat det

Eftersom Puckies inte innehåller några tillsatser för att förlänga hållbarheten förvaras de i frys och kyla. Det ger dem en fräschör i utseende, smak och konsistens. Bortom det ökar det även hållbarheten och minskar matsvinnet i butikerna och cafékylarna.

– I butikerna börjar du nu kunna hitta dem i dessertfrysen, glutenfria frysen eller glassfrysen. Innan vi kommer ut brett i hela Sveriges matbutiker finns våra produkter även tillgängliga i vår webshop. Du kan äta dem precis som du vill. Direkt från frys, kylskåpskalla eller rumstempererade. Det blir inte som en hård karamell bara för att de stått i frysen och det går toppen att frysa eller kyla om dem.

Här hittar du webshopen

”Vi är klassrumsvänliga”
Att Puckies är både hälsosamt och snällt och passar som mellanmål på språng, på arbetsplatser eller till fredagsmyset är tydligt. De flesta av våra smaker är dessutom helt fria från nötter. Det gör dem perfekta på till exempel idrottsanläggningar och skolor.

– Vi brukar säga att vi är klassrumsvänliga. Puckarna passar verkligen alla som vill unna sig något extra gott och samtidigt hälsosamt. Oavsett om du är gammal, ung, sportig eller en riktig fikanörd, avslutar Christine Åkerblad.

Vill du komma i kontakt med oss?

Mail: info@puckiesofsweden.se

Här kan du shoppa våra veganska fika-bites!