Här är drömutbildningen för dig som är intresserad av flygplan och teknikÄr du flyg- och teknikintresserad och drömmer om att arbeta i en snabbrörlig, utmanade och internationell bransch? Då kan gymnasieutbildningen eller yrkeshögskolan på Flygteknikcenter i Ljungbyhed vara något för dig. Här kan du utbilda dig till mekaniker eller tekniker för både jet- och kolmotordrivna flygplan utan att behöva ha några förkunskaper.

Det är verkligen ett framtidsyrke och en bransch som behöver kompetens. Jag fick jobb redan innan jag tagit examen, säger Maritza Erlandsson, tidigare student på Flygteknikcenter som nu arbetar på Saab som flygmekaniker.

För mekaniskt och tekniskt intresserade finns det få konstruktioner som mäter sig med flygplan. På Flygteknikcenter i Ljungbyhed utbildar man morgondagens flygtekniker på yrkeshögskolenivå. Förutom ingående teori ingår också praktik där man som student får möjlighet meka ochtesta på hur det är att arbeta med riktiga flygplan. Flygteknikcenter ser idag en stor efterfrågan på utbildad personal från den civila flygbranschen men också från Försvarsmakten, Saab och även teknikintensiva företag utanför flygbranschen.

När Maritza Erlandsson började på Flygteknikcenters gymnasieutbildning hade hon inga förkunskaper och visste väldigt lite om flygplan.

– Innan jag började kunde jag knappt se skillnad på en helikopter och ett flygplan och det är det som är positivt med utbildningen – man behöver inte kunna något innan utan man lär sig allt på skolan. Man får både jobba teoretiskt och lära sig hur de olika systemen fungerar men också testa på det praktiska ute i hangaren. Det är den bästa kombinationen, säger Maritza.

Läs mer om Flygteknikcenter

”Mycket eget ansvar”
Redan innan examen fick Maritza ett jobberbjudande på Saab i Linköping som flygmekaniker där hon idag bygger militära Gripen-flygplan. Det innefattar allt från att installera mekaniska system och bränslesystem till pedaler, bromsar och syrgas.

– Det roligaste är att det är så utmanande. Vi är med och bygger det nyaste som finns och trots att man arbetar i team så har man väldigt mycket eget ansvar. Man känner en väldig stolthet över sitt arbete.

Att utbildningen passar alla, oavsett kön, bakgrund och kunskaper ser Maritza som ett stort plus och hon uppmuntrar särskilt teknikintresserade tjejer att våga söka.

– När vi var med i yrkes-SM blev jag nominerad av Flygteknikcenter att tävla och där blev jag ensam tjej på pallen när jag vann andra pris, trots att vissa av de vi mötte var tekniker i grunden. Det visar att det inte handlar om kön eller utbildning utan dig som person och ditt driv.

Vad innebär yrket?

Skolans internat gav gemenskap
Li Hansson valde att läsa gymnasieutbildningen för att sedan gå vidare till yrkeshögskolan på Flygteknikcenter efter att ha varit intresserad av flygplan under hela sin uppväxt. Även hon fick erbjudande om jobb på Saab efter studenten där hon som nybliven flygtekniker främst arbetar med modifikationer och underhåll av Gripen-plan. Under sin skoltid bodde hon på skolans internat vilket hon tyckte gav en speciell gemenskap.

– Jag är uppvuxen intill F17 och har en pappa som gjorde mig intresserad av flygplan i tidig ålder. Jag lockades av att utbildningen innehöll mekanik och avancerad teknik men också för att det är en väldigt annorlunda linje. Kontakterna och gemenskapen man fick på skolan var väldigt positiv och vi umgicks också mycket efter skoltid.

Maritza rekommenderar utbildningen till de som vill känna att de gör något speciellt varje dag och vill ha hela världen som potentiell arbetsmarknad.

– Flygvärlden i Sverige är ganska liten så du kommer garanterat ha bra referenser om du gör bra ifrån dig på utbildningen. Hela Europa skriker efter flygmekaniker och tekniker och genom skolan får du möjlighet att göra din praktik utomlands vilket ofta är en väg in till ditt första jobb, avslutar hon.

  

Flygteknikcenter Ljungbyhed är en godkänd EASA part-147 skola, vilket betyder att utbildningarna bedrivs enligt ett gemensamt europeiskt regelverk. Detta garanterar en hög kvalitet på utbildningarna.