Här är skolan där framtidens musiker skapasVisionen om en skola där kultur, musikglädje och personlig utveckling står i centrum ledde till att musikproducenten Andreas Carlsson och hans mentor Magnus Lundin startade Academy of Music and Business. Den riksrekryterande spetsutbildningen i vackra Tingsryd och Vara, är unika i sitt slag och lockar ungdomar från hela Sverige som delar samma dröm – att en dag arbeta med musik.

Academy of Music and Business skapades i mötet mellan musikproducenten och låtskrivaren Andreas Carlsson och hans tidigare mentor och musiklärare Magnus Lundin. Kombinationen av skolans branschkunskap och breda nätverk tillsammans med ett starkt fokus på ungdomarnas individuella utveckling är en stor del av vad som gör utbildningen unik.

– Vi har en väldigt nära samverkan med musikbranschen vilket är en stor del av vår utbildning. Vi samverkar med lärosäten runt om i Sverige men jobbar också tätt tillsammans med branschfolk, musiker, de som arbetar bakom musikerna och managementbolag. Kreatören ska vara i centrum och kunna påverka sin karriär påett helt annat sätt, förklarar Jakob Klingstedt, rektor på Academy of Music and Business.

Boendegaranti för antagna elever
Som en riksrekryterande utbildning driver skolan boende i egen regi och ger en boendegaranti för ungdomar som blir antagna till utbildningen. Närheten mellan lärare och elever och skolans tydliga värdegrund genomsyrar hela verksamheten, berättar Jakob.

– Hos oss blir man utmanad som person genom vårt värdegrundsarbete som syftar till att utveckla ungdomarna så att de kan nå sina mål och drömmar. Det finns en väldigt nära dialog mellan skolpersonal och elever och vi arbetar till exempel med en webbaserad plattform på veckobasis där vi utvecklar individerna till att lära känna sig själva. De får hjälp att ta reda på sina styrkor, svagheter och hur de ska börja förbereda sig för livet och odla sitt personliga varumärke.

Ansök till utbildningen här

Trygg och familjär stämning
Skolans lokaler är nya sedan 2014 och helt anpassade efter ändamålet med allt man kan önska i form av instrument, musikproduktionsutrustning och samlingsplatser. På skolan finns i dagsläget elever från 100 olika kommuner i Sverige som alla flyttat till Tingsryd i Kronoberg och Vara i Skaraborg. 

– Här känner alla alla och vi vill bidra till att skapa en trygg, familjär plats för eleverna som flyttat hit bland annat genom att ha skolorna öppna till klockan tio på kvällen. Det ger ungdomarna en möjlighet att använda lokalerna med full access och till exempel jamma med varandra eller med personalen som finns där och stöttar.

”Hjälpa dem att blomstra”
Ambitionen är att så många som möjligt av eleverna ska kunna lyckas slå sig fram i musikbranschen och göra det de brinner för inom musik. Men det handlar också om att få eleverna att landa i livet och bli trygga med sina val, menar Jakob.

– Vi vill få unga människor att bli sina bästa jag oavsett vad de väljer att göra i livet. De ska känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. Det gör vi genom att utgå från varje individs potential och hjälpa dem att blomstra. Det här är det bästa stället för att kunna utvecklas i lugn och ro och samtidigt ta del av vårt breda nätverk och kontakter i branschen.

Läs mer och ansök till utbildningen här

Om Academy of Music and Business

Academy of Music and Business är en helt unik musik- och affärsrelaterad spetsutbildning i Småland och Västergötland som startades upp hösten 2013. Utbildningen är riksrekryterande och skolan präglas av ett omfattande värdegrundsarbete. Skolan är belägen i Tingsryd och Vara, och omfattar runt 4500 kvadratmeter utbildningsyta. Inom skolans väggar ryms 11 produktionsstudios, ett auditorium med plats för 450 personer, 7 ensemblelokaler, 8 träningsrum, en huvudstudio, samt allt övrigt som man kan önska sig i ett optimalt utbildningscentra inriktat på musik, musikproduktion och entreprenörskap.