Här är tvålen för alla lägen – med endast tre ingredienserVi lever i en tid där det finns produkter för alla olika syften och våra badrumsskåp är oftast överfyllda med olika förpackningar, men det finns ett sätt att undvika det. Med Aleppotvålen, tvålen som fungerar som traditionell handtvål, sminkborttagning, raktvål, på insektsbett och till mycket, mycket mer.

– När man väl testat en Aleppotvål vill man aldrig testa någonting annat, säger Peter Andersson, återförsäljare av Aleppotvålen i Sverige.

I dag är människor allt mer miljömedvetna och vill veta att det de konsumerar är schysst tillverkat med schysst innehåll. Väljer du en Aleppotvål kan du vara trygg med att du gör ett bra val, inte minst på grund av de få och helt naturliga ingredienser den innehåller, utan för att den kommer i formen av en hårdtvål och man slipper därför onödiga plastförpackningar. Dessutom är användningsområdena oändliga.

Historian bakom Aleppotvålen
Som namnet kanske avslöjar utvecklades tvålen ursprungligen i fästningsstaden Aleppo i Syrien. På 1100-talet tog korsriddarna med sig tvål från Aleppo till Marseille, vilket innebar en spridning av dess popularitet runtom Europa.

– Än i dag tillverkas tvålen på samma sätt som den gjorde för över tusen år sedan. Olivolja hälls ned i traditionella kärl med vatten och soda, som sedan långsamt ombildas i den klassiska förtvålningsprocessen, säger Peter Andersson.

Efter flera filtreringar och upphettning tillsätts lagerbärsolja till blandningen, därefter får tvålblocken stelna innan de för hand skärs ut och får ligga på torkning i åtta till tolv månader.

– Hela processen övervakas av så kallade ”Soapmasters” som följer den gamla traditionen och för hantverket vidare. Det är även de som i slutfasen stämplar tvålen med ett äkthetssigill.

Det var nära på att traditionen skulle gå förlorad i och med konflikten i Syrien. Lyckligtvis lyckades flera soapmasters fly och kunde därmed föra traditionen vidare. Peter Andersson fick kontakt med två soapmasters som flytt till Tunisien och har på den vägen kunnat erbjuda Aleppotvålen i Sverige.

Vill du testa den historiska tvålen? Här kan du köpa den

Lagerbärsoljans effekter
Aleppotvål kombinerar olivoljans mildhet med lagerbäroljans välgörande och antiseptiska egenskaper. Beroende på önskad effekt kan du köpa en tvål med olika mycket lagerbärsolja. Tvålarna finns med 4, 12, 20 samt 30 procent lagerbärsolja i en 200 grams förpackning.

­– Lagerbärsolja är antiseptiskt och fungerar väldigt bra på problemhud. Har man problem med orenheter kan en tvål med en högre procent vara bra och har man en normal/känslig hy en lägre procent.

En tvål på minst 20 procent lagerbärsolja kan med fördel användas på insektsbett och sår. Tvålen funkar även fint för att få bort fettfläckar på kläder.

­– I dessa tider är den dessutom perfekt när man bör tvätta händerna ofta och noga. De antiseptiska egenskaperna från lagerbärsoljan fungerar mycket bra mot både bakterier och virus.

Hårdtvålen kan du alltså använda från allt till att tvätta händerna, till intimtvätt, mot acne och till och med använda som hårvax i och med de fina oljorna. Listan kan göras lång.

Förutom hårdtvålen har varumärket Alepeo även lanserat en flytande tvål, ett schampo med arganolja samt ett balsam med svartkumminolja.

En äkta Aleppotvål kombinerar olivoljans mildhet med lagerbärsoljans välgörande egenskaper. Denna tvål är certifierad och av högsta kvalitet, den ska inte förväxlas med billigare kopior av Aleppotvålar.

Läs mer på Alepeo.se

Här kan du köpa tvålen:
Apotea.se
Bodystore.com
Lifebutiken.se
Lyko.com
Svenskhalsokost.se