Så får du det ultimata julbordet – med Leksands Knäckebröd

Leksands knäckebröd har länge varit en klassiker i svenskarnas skafferi. Knäckebrödet passar perfekt till snabba frukosten, till lyxiga helgfrukosten, som mellanmål och även till middagen. Det går också att använda på alla möjliga sätt till jul. Vad sägs som en knäckegriljerad julskinka?

Ända sedan 1817 har familjen bakom Leksands Knäckebröd bakat knäckebröd i Häradsbygden. Sedan årsskiftet 2005/2006 är det sjätte generationen i familjen Joon som driver verksamheten. De bakar fortfarande efter samma familjerecept som på 1800-talet.

– Vi har hållit oss till det enkla och ursprungliga, svensk fullkornsråg, friskt vatten från egen källa, jäst och en nypa salt. Det visar sig vara ett framgångskoncept, säger Annika Sund, syster till vd:n Peter Joon, och marknadschef på företaget.

Brödet bakas med 100 procent svenskt fullkornsrågmjöl, vilket innebär att hela rågkornen används, med både grodd och skal. Skalet innehåller vitaminer, mineraler och mycket fibrer som håller magen i trim och blodsockret på en jämn nivå. Dessutom innehåller brödet inga tillsatser.

Vill du lära dig mer om Leksands Knäckebröd? Klicka här

En stadig plats genom högtiderna
Vare sig det är sommar eller vinter dukas Leksands knäckebröd upp på långbordet. På midsommar med favoritsillen, och på julafton med en bit kallrökt lax eller kanske en skiva julskinka. Även om denna jul inte kommer vara sig lik tidigare, kan vi i alla fall duka upp i vanlig ordning. För att göra julen lite roligare har Leksands Knäckebröd tagit fram några julrecept.

– Förutom julskinkan har vi även recept på Vörtgriljerad blomkål. Här används vårt tunnknäcke ”Julkryddor och vört” till griljeringen, säger Annika Sund.

Är man sugen på något sött är även Ris á la Leksand ett trevligt alternativ. Här används trekanten med smak av äpple och kanel som gifter sig fint med det lena riset som smaksätts med saffran.

Jul eller inte, i Leksands Knäckebröds receptkatalog finns något för alla tillfällen. Här hittar du recept på allt från avokadomackan, till knäckecookies, och till och med på pizza, där det runda knäckebrödet används som botten.


Leksands Knäckebröd är ett familjärt bageri med säte i Leksand. De bakar knäckebröd av hög kvalité med svenska råvaror.
Läs mer på leksands.se