Här är tvålen som gjort succé – i över 1000 år!

Aleppotvål av märket Alepeo tillverkas traditionellt med de naturliga ingredienserna olivolja, lagerbärsolja och vatten. Aleppotvålen är mycket skonsam mot huden och därmed väldigt mångsidig, och kan användas i håret, kroppen och ansiktet.  

Aleppotvål är känd för sina många fördelar för huden. Den är mild och skonsam, vilket gör den lämplig för alla hudtyper, inklusive känslig hud och barnhud. Eftersom tvålen är rik på antioxidanter och olivolja, hjälper den till att återfukta och mjukgöra huden samtidigt som den rengör den effektivt. Många använder i dag Aleppotvålen även för hårvård, som schampo för att rengöra hårbotten och förbättra hårets hälsa.  

Aleppotvål är en traditionell och välkänd tvål som har sina rötter i staden Aleppo i Syrien, där den tillverkats i över tusen. På 1100-talet tog korsriddarna med sig tvålen till Marseille i södra Frankrike, varifrån den spreds runtom i Europa där den blev allt mer populär. 

 

Aleppotvålen tillverkas på samma sätt i dag 

Aleppotvål tillverkas vanligtvis genom en process som involverar kokning av olivolja, lagerbärsolja och vatten i stora kopparkärl. Efter kokningen hälls blandningen ut på ett stort golv för att svalna och stelna. När tvålen är tillräckligt hård skärs den upp i block och får sedan härda i flera månader innan den är klar att användas. Än i dag tillverkas tvålen på samma sätt som den gjorde för över tusen år sedan. Hela processen för en äkta Alppotvål övervakas av så kallade soapmasters som följer den gamla traditionen och för hantverket vidare. Det är även de som i slutfasen stämplar tvålen med ett äkthetssigill. 

 

Aleppotvålen finns i olika styrka 

Beroende på önskad effekt kan man köpa en tvål med olika mycket lagerbärsolja. Tvålarna finns med 4, 12, 20, 30 samt 40 procent lagerbärsolja i 200 grams förpackning. Har man problemhud kan en tvål med en högre procent vara bra och har man en normalkänslig hy en lägre procent. Tvålen funkar även fint för att få bort fettfläckar på kläder och likaså vid sminkborttagning. 

– Det finns en anledning till att man aldrig byter tvål efter att ha provat en äkta Aleppotvål, säger Peter Andersson, som är återförsäljare av varumärket Alepeo i Sverige. 


Aleppotvål från Alepeo är dessutom ekologiskt certifierad Cosmos Organic, vilket innebär att minst 95 procent av de växtbaserade ingredienserna måste komma från ekologisk odling samt att minst 20 procent av hela produkten består av ekologiska ingredienser. Det finns 13 andra produkter i samma serie, till exempel ett vårdande och återfettande schampo med arganolja, ett uppbyggande och stärkande schampo med svartkuminolja, balsam, peeling-tvål och bodywash. 


Om Aleppotvålen
 

En äkta Aleppotvål  av varumärket Alepeo kombinerar olivoljans mildhet med lagerbärsoljans välgörande egenskaper. Dessa tvålar är ekologisk certifierad och av högsta kvalitet, den ska inte förväxlas med billigare kopior av Aleppotvålar. 

 Läs mer på www.alepeo.se 

 

Här kan du köpa tvålen

www.apotea.se 

www.lyko.se 

www.svenskhalsokost.se 

www.apohem.se 

www.meds.se 

www.bodystore.se