Har du koll på om dina pengar används till djurplågeri?

Det är stor risk att dina sparpengar används till brutal djurhållning och miljöförstöring. Genom din bank. Det vill World Animal Protection Sverige ändra på. Med ett enkelt knapptryck kan du påverka din bank att bli mer djurvänlig.

 

– Bankerna lyssnar på sina kunder, så du har stor makt att påverka, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Att banker bidrar till att finansiera industriell djurhållning, som bidrar till regnskogsskövling, klimatförändringar och lidande för miljarder djur är inte särskilt välkänt. Finanssektorn är idag en stor del av problemet, men kan bli en del av lösningen genom djurvänliga investeringar och tydliga policyer.

Tillsammans med Fair Finance Guide granskar World Animal Protection årligen banker och deras engagemang för djuren och följer upp för att se om de efterlever sina åtaganden.

Julia Engqvist förklarar hur Amazonas och djurs välfärd hänger ihop:

– Kortsiktiga vinstintressen drabbar djur på flera sätt. Skövlingen och bränderna leder till att vilda djur skadas och dör när deras habitat förstörs. Sedan är den främsta orsaken till avskogningen att skapa betesmarker för nötkreatur, som transporteras till slakt under fruktansvärda förhållanden och att marken ska användas för att odla soja, som foder till djur i brutala djurfabriker.

Granskar Sveriges storbanker
– Bankerna kan både låna ut pengar till dessa bolag och investera i dem, vilket i slutändan innebär att dina eller mina sparpengar kan bidra till djurplågeri och att förvärra klimatkrisen. Många banker saknar policyer, uppföljning och transparens och därför vill vi tillsammans med bankkunderna sätta mer press på dem att ta ansvar, säger Julia Engqvist. 

Som bankkund kan du bidra till en förändring hos bankerna och var dina pengar hamnar, genom att mejla ett förskrivet brev till just din bank genom Fair Finance Guides hemsida. Du kan antingen skicka brevet anonymt, eller signera med namn och mejladress om du vill få ett svar från din bank.

– Bankerna lyssnar på sina kunder. Förra året mejlade 5 000 kunder sina banker om just bränderna i Amazonas. Tillsammans med andra aktörer var flera svenska storbanker med och satte press på brasilianska politiker, vilket ledde till ett fyra månader långt eldningsförbud i regnskogen. Bankerna vill inte associeras med djurplågeri och klimatpåverkan och som finansiärer har de en stor makt att påverka, konstaterar Julia Engqvist.

Klicka här för att skicka ett brev och gör din röst hörd för djurens och klimatets skull.

 

Om World Animal Protection

I Sverige arbetar vi med information, utbildning och insamling av pengar till våra olika projekt runt om i världen. Vi arbetar även politiskt för ett starkare djurskydd och samarbetar med företag som har en direkt möjlighet att förbättra för djur, till exempel inom resebranschen och livsmedelsindustrin.

Vi vill se ett gott djurskydd i Sverige och att djurvänliga metoder ska vara gynnsamma även för människor och vår planet. Sverige bör bidra till att höja djurskyddet inom EU och internationellt.

Vårt huvudfokus som internationell organisation är de länder i världen som helt eller delvis saknar djurskyddslagar. Men vi vill samtidigt att Sverige ska fortsätta att vara ett föregångsland vad gäller stark lagstiftning som skyddar djuren. Vi är därför en aktiv röst och tar ställning för djuren i många olika sammanhang i Sverige.

Läs mer