Hundskötare Sara – en vardag där varje omplacering berör

Slutmålet med en omplacering är att hunden ska få ett nytt hem och en hundskötares vardag handlar om att lära känna hunden och erbjuda det stöd som behövs: "Det är lycka, både för hunden och människan, när det blir rätt matchning", säger Sara Jansson. 

Hon jobbar som hundskötare och omplacerare på Hundstallet. Det är ett varierande jobb som ytterst handlar om omvårdnad, skötsel och att ta reda på varje hunds behov. 

- Hundarna är ofta i dåligt skick och rädda när de kommer till oss, från Polis eller Länsstyrelsen. Alla hundar får genomgå en hälsokontroll och de hundar vi ska omplacera blir vaccinerade, kontrollerade av veterinär och chippade, säger Sara Jansson. 

Sara kommer i kontakt med social och ekonomisk utsatthet, ensamhet och psykisk ohälsa. 

- Många hundar har farit illa, men det är verkligen inte av illvilja från ägaren. Det kan handla om ensamhet och där hunden kanske är det enda man har kvar eller att man inte har haft råd att ta hunden till veterinären. Ibland får vi in hundar som hittats i en bostad där ägaren avlidit, berättar hon.

 

Så hittar hunden ett nytt hem 

Som omplacerare har Sara till uppgift att hitta ett nytt hem åt hundarna, genom att matcha dem med rätt ägare. 

- Det gäller att hitta ett hem som passar hunden. 

Hur gör man det? 

- Vi lär känna hundarna och relationen mellan hund och hundskötare är viktig för omplaceringsprocessen för det gör att vi vet vilket typ av hem hunden behöver, säger Sara. 

Hundstallet får in ansökningar, intervjuar människor som vill ha en omplaceringshund och tar referenser. 

- Om allt går bra kan hunden få ett nytt hem. Det är så otroligt fint att få uppdateringar där man ser att hundarna har landat, blivit trygga och knutit an till sina nya familjer.

 

"Lycka när det blir rätt matchning" 

Det är viktigt att hunden får sina mentala behov tillgodosedda. 

- Vi har valt att avla på hundar för att de ska få specifika särdrag och intressen. Då gäller det att vara medveten om det och välja en hund som passar ens egen livsstil så att hunden inte får stå tillbaka. Man behöver också veta hur man tar hand om hunden och håller den i gott fysiskt skick. 

Hundstallet får inga statliga bidrag utan är helt beroende av gåvor från allmänheten. 

- Vi skulle inte kunna fortsätta bedriva verksamheten utan gåvorna, de är jätteviktiga, säger Sara. 

Hundstallet betyder mycket för Sara och att hon får vara med och göra stor skillnad. Hundarna får ett nytt hem, ett nytt liv och människorna får en ny bästa vän. 

- Det är så fint när man kommit så långt i omplaceringsprocessen att man kan introducera hunden för de nya ägarna. Det är tårar och jättemycket känslor. Det är lycka, både för hunden och människan, när det blir rätt matchning. 

 

Hundstallets uppgift är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar. Under 2023 har Hundstallet omhändertagit närmare 900 hundar och aktiverade 25 055 vårddygn för hundarna förra året.

Hundstallet har även ett nationellt uppdrag att förbättra hundvälfärden genom aktivt deltagande i olika projektsatsningar samt kommunikationsarbete med fokus på press, opinion och påverkan. Inom hundvälfärden bearbetar Hundstallet ett antal viktiga områden. 

Här kan du läsa mer om hur din gåva gör skillnad