Så kan din gåva hjälpa hundar som Charlie och Milo till ett bättre liv

Hunden Charlie hittades på Irland med en svår ögonskada. Genom den svenska organisationen Hundar Utan Hem fick Charlie akut vård – och vilar nu upp i ett jourhem i väntan på att adopteras till Sverige.

– Det finns många hundar som lider av skador. Tack vare våra givare kan de få
hjälp till vård, säger Anna Beijer, verksamhetschef på Hundar Utan Hem. 

Föreningen Hundar Utan Hem räddar årligen runt 1000 övergivna hundar och ger dem en andra chans till ett lyckligt liv i ett nytt hem. Hundarna kommer från Sverige, Irland och Polen, men gemensamt är att de alla saknar ett hem och en familj. 

 Många av hundarna är i behov av vård för skador eller sjukdomar. Hundar Utan Hem lägger stora resurser på att ge dem adekvat vård innan de adopteras. 

Veterinärkostnaden är väldigt hög. Förra året försåg vi hemlösa hundar med vård för nära fem miljoner kronor, säger Anna Beijer.  

Hundar Utan Hem är beroende av gåvor och varje krona kan göra skillnad.

Vill du veta mer? 


G
åvor till Hundar Utan Hem hjälpte Charlie 

Charlie är en liten terrierblandning. När han hittades övergiven och togs till ett så kallat dogpound på Irland hade han en allvarlig ögonskada. 

– Ögat stod ut och såg ut som en stor blodboll. Vi insåg att det var enormt smärtsamt. Det behövde åtgärdas direkt. Våra lokala samarbetspartners på Irland tog honom till veterinären för operation. Där fick man tyvärr ta bort ögat. Det blev ganska dyrt, men tack vare stödet från våra givare kunde vi hjälpa Charlie, säger Anna Beijer.  

Nu vilar Charlie upp sig i ett jourhem på Irland medan Hundar UtanHem söker efter ett nytt permanent hem åt honom i Sverige.  

Charlie är en godmodig och rar liten kille, säger hon. 

Hundar Utan Hem har 90-konto 

Men det är inte enbart akuta åkommor. En annan hund som Hundar Utan Hem nu arbetar med är Milo, en labradorblandningpå runt åtta år från Polen. Han har klåda i öronen som inte försvinner trots behandling. En misstanke är att han har allergi.  

Det var svårt att ge honom rätt förutsättningar för vård i Polen då han bodde på ett shelter. Hans enda chans var att få komma till jourhem i Sverige och bli utredd för allergin av svenska veterinärer, säger Anna Beijer.  

Nyligen kom Milo till Sverige där han nu utreds. Han väntar fortfarande på ett nytt permanent hem här.  

Hundar Utan Hem drivs i huvudsak genom donationer och adoptionsavgifter. Föreningen har ett så kallat 90-konto utfärdat av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att Hundar Utan Hems ekonomi granskas så att insamlade medel går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration.   

– Varje gåva, hur betydelselös den än kan verka, kan faktiskt göra skillnad. Tillsammans kan vi hjälpa fler hundar till ett bättre liv, avslutar Anna Beijer. 

Om Hundar Utan Hem

Hundar Utan Hem är en ideell förening, som sedan starten 2005 har räddat tusentals hundar i Sverige, Irland och Polen och hjälpt dem att hitta nya kärleksfulla hem. Hundar Utan Hem arbetar också för en bättre hundvälfärd på Irland.  

Stöd arbetet genom bank/post-giro eller Swish-nummer: 900 84 83 eller bli månadsgivare på hundarutanhem.se/manadsgivare. 

Läs mer på: www.hundarutanhem.se