Hur du får bättre hushållsekonomi efter sommarsemestern

Så var sommaren slut för den här gången. Vi hoppas att ni hade en avkopplande och rolig sommarsemester. Så här efter sommarens extra utgifter och inför höstruskets planering för både halloweenfester, julklappsinköp och eventuell vinterresa vill vi passa på att komma med några tips för hur ni kan förstärka er ekonomi.

  • Ställ eller sälj bilen. Många har bil för att det är bekvämt, men den är också dyr. Bilen kostar många tusenlappar om året, även om den inte används, i form av försäkring, p-hyra och fordonsskatt. Fundera på om ni verkligen behöver bilen. Kan ni cykla, gå eller åka kommunalt istället? Finns det en bilpool i området? Genom en bilpool kan ni få tillgång till en bil de gånger ni verkligen behöver en. Som ett första steg kan ni välja att ställa bilen ett par dagar i veckan, och sedan öka om det gick bra utan den.
  • Planera era inköp. Det mesta som ni köper sker på impuls. Alla måste vi gå till livsmedelsaffären för att köpa vår mat, men butikerna har hundratals knep för att få oss att köpa mer än vi hade tänkt, eller behöver. För att undvika att lägga mer pengar än nödvändigt i butiken kan ni göra veckoplaneringar för mathållningen. Gör en shoppinglista och följ den. Undvik att köpa mat när du är hungrig, för då ökar risken att du trillar dit på skräpmaten med extrapriset och godishyllorna vid kassorna. Om du måste ha med dina barn när du handlar kan du behöva hålla ett peptalk innan med dem om vad som kommer att inhandlas, annars är barnen experter på att få oss att köpa "fel" saker, ivrigt påhejade av butikerna. Följ din veckoplanering för att spara tid och pengar i butiken och för att köpa nyttigare mat. Se även över familjens alla småinköp. Det brukar bli en kaffe här eller en tidning och en chokladkaka där. Alla dessa småinköp blir snabbt många hundralappar i månaden. Här är det också bra med planering, ta med kaffe och frukt hemifrån för att undvika att gå in i dyra kiosken. I din smartphone kan du hitta hur mycket som helst att läsa eller lyssna på alldeles gratis.
  • Laga extra portioner. När ni lagar mat är det bra att göra större satser så att det räcker dels till matlådor och för att frysa in. Genom att ta med matlåda till arbetet slipper ni lägga pengar på lunchen. Det som ni har i frysen kommer att spara tid alla de stressiga dagarna när ni inte har lust att laga mat och riskerar att köpa dyr och onyttig hämtmat istället. Se till att använda alla matvaror innan de blir dåliga, ni kan spara mycket pengar på att inte köpa hem för mycket mat som sedan måste kastas.
  • Samla era lån. Ett spartips som kan ge tusenlappar under ett år är att samla ihop alla smålån. Ofta har man flera mindre lån på olika ställen, med olika effektiva räntor och amorteringsbelopp. Genom att samla ihop dessa smålån hos en långivare kan ni ofta få ned både räntan och månadsbeloppet.
  • Försök att spara. Om ni kan börja spara får ni snabbt en buffert för olika oförutsedda utgifter. Prioritera sparande efter matkostnader och hushållets fasta utgifter. Fick ni löneförhöjning? Spara halva höjningen så märker ni inte någon skillnad mot tidigare men får snabbt en grundplåt på sparkontot. Ett sätt att lätt få extra pengar är att sälja sånt ni inte behöver på Blocket. Pengarna ni får in på försäljningen stoppas med fördel in på ert sparkonto för kommande utgifter längre fram.
  • Se över era abonnemang. Har familjen både HBO och Netflix? Betalar ni för Spotify, Readly och mycket annat? Fundera på om ni verkligen behöver alla dessa tjänster, kanske räcker det med en? Kolla samtidigt om ni har det billigaste internetabonnemanget, de lägsta telefonavgifterna och bästa elavtalet. Det går ofta att spara pengar på att se över sina abonnemang och försäkringar någon gång per år. Sedan ni senast ingick dessa avtal har mycket skett, och de olika bolagen och leverantörerna konkurrerar med varandra om er som kunder. Det kan bli hundralappar i månaden om ni tar er tid att kontrollera aktuella tariffer, premier och avgifter.

Avslutningsvis vill vi påminna er att njuta, av era insparade pengar och av er tid tillsammans. Med god planering kan ni få de där extra pengarna som hjälper er att sätta guldkant på tillvaron. Livet är så mycket mer än ekonomi, men med goda vanor och god planering skaffar ni er lätt resurser för att göra mer av det ni vill i livet.