Kreditkort utan valutapåslag

Att betala med kreditkort utomlands är både smidigare och säkrare än att bära runt på kontanter. Tiden där man uppsökte ett växlingskontor innan en semesterresa är sedan länge över – även om kortanvändningen är låg i landet du reser till kommer du garanterat att kunna hitta en bankomat. Dock har många kreditkort ett så kallat valutapåslag vilket innebär en extra kostnad under din resa. I denna artikel går vi igenom vad valutapåslag är och vad det finns för kreditkort utan valutapåslag.

Vad är valutapåslag?
Valutapåslag, eller växlingsavgift som det också kallas, är en avgift som läggs på när du betalar med ditt kort i andra valutor än svenska kronor. Vanligtvis är den på mellan 1,5 och 3% av det du handlar för. När du betalar med kort utomlands bestäms växelkursen beroende på vilket kort du har av Visa, Mastercard eller Amex officiella växelkurs. Valutapåslaget läggs sedan på innan kursen multipliceras med beloppet du handlat för.

Om ditt valutapåslag är 2% och du handlar något med ditt visakort för 10 dollar när Visas växelkurs är 10 kronor per dollar kommer du alltså få betala 10*10*(1+2%) = 102 kronor. Det är också detta belopp som kommer synas på ditt kontoutdrag. Valutapåslaget bakas nämligen oftast ihop med köpesumman vilket gör det enkelt att missa.

Kreditkort utan valutapåslag

Det finns flera kredit och debetkort som helt saknar valutapåslag. Här är några exempel:

  • Collector Easy Living: ett kreditkort med gratis årsavgift första året.
  • Mitt kort Santander +: ett kreditkort med gratis årsavgift första året.
  • Forex kreditkort: ett gratis kreditkort
  • Northmill-kortet: ett gratis debetkort
  • Lunar Premium: ett debetkort som kostar 228 kronor om året
  • Revolut: flera olika debetkort i olika prisklasser

Är kreditkort utan valutapåslag värt det?
För den som sällan reser utomlands gör valutapåslaget endast en marginell skillnad för resans totalkostnad. Om valutapåslaget är 2%, vilket är en vanlig nivå, så innebär det en kostnad på 20 kronor för varje tusenlapp du spenderar under resan. Genom att använda bokningssajter som opererar i Sverige för att boka hotell och aktiviteter kan du dessutom minimera köpen i utländsk valuta.

Planerar du däremot en långresa eller reser ofta med jobbet är ett kort utan valutapåslag definitivt värt det, särskilt som flera av dem inte har någon årsavgift. Detta innebär att du kan ha ett extra kort som du endast använder för köp i andra valutor som komplement till vanliga kort, utan att behöva betala något. Om du till exempel ska ut på en två månaders långresa där du planerar att spendera 30 000 kronor innebär valutapåslaget en kostnad på runt 500 kronor. Det finns garanterat roligare saker du kan göra för dessa pengar.

Vad många också missar är att man även i Sverige kan behöva betala ett valutapåslag. Det spelar nämligen ingen roll var du är utan det är vilken valuta du handlar i som är det viktiga. Handlar du online från en utländsk webbshop där priserna är i en annan valuta tillkommer därmed växlingsavgift. Ska du beställa något dyrare från utlandet eller om du regelbundet handlar saker som inte finns i Sverige kan därför ett kreditkort utan valutapåslag vara en god idé.

Victor Christophe

Learn More →