Hur vet du att du har hittat rätt nanny?Att lämna barnen med en barnvakt kan kännas svårt. Om du vänder dig till en seriös förmedling av barnpassning så kommer du att få hjälp av en utbildad barnflicka som har kontrollerats noga. Men det är klart att du på egen hand kan genomföra intervjuer och se till att rätt person tar hand om dina barn.

Barnvakten är seriös och utbildad

Till att börja med så är rätt nanny en seriös person som tar jobbet på allvar. Det här är något du märker redan då ni träffas första gången. Hon vill veta hur era rutiner ser ut och kanske till och antecknar vilket barn som vill äta vad till mellanmålet. Dessutom så har hon någon form av säkerhetsutbildning. Att tro att man kan passa barn då man inte ens kan första hjälpen är ett tecken om att man inte förstår hur stort ansvar man tar som barnvakt. Om hon är villig att ta en kurs så kanske ni kan hjälpa henne med detta. Annars så är det bättre att hitta en person som redan har utbildats och som har erfarenhet av att jobba med barnpassning på ett professionellt sätt.

Barnvakten kommer i tid

När barnpassningen sätter igång så ska barnvakten alltid komma i tid. Vi är alla människor och det är klart att en buss som inte kommer är något som barnvakten inte kan påverka. Men om det gång på gång är så att hon ger skäl för att komma sent så finns det anledning att tro att det här är ett personlighetsdrag. Då är det läge att byta barnvakt omgående! 

Barnvakten har goda referenser

Referenserna som ges ska man ta en titt på. Ring upp en eller flera för att se att det rör sig om en äkta referens och inte ett påhitt. Ställ frågor som inte är ledande. Fråga vad barnflickan var bra på och om det fanns saker som hon inte var så bra på. Lyssna på svaren. Du kommer att märka när det rör sig om äkta svar och när personen kanske upplever att det är pinsamt att säga sanningen. Ring fler personer för att få en bättre bild av nannyn. Om flera säger samma sak så är det mycket troligt att det stämmer.

Barnen tycker om barnvakten

Barnens reaktioner är din bästa vägledning. Det är klart att barn kan ljuga men det är inte så svårt att lista ut om så är fallet. När nannyn är bra så kommer det att märkas på barnens humör. Dessutom så kommer de ju att se fram emot att få träffa sin barnvakt igen om de har kul med henne. När ni berättar att barnvakten ska komma igen så kommer barnen att bli glada om allt fungerar som det ska. De kan förstås protestera för att de hellre vill vara med föräldrar, det är normalt. Men det bör inte bli så att det finns en känsla av att något inte är bra med nannyn.

Fråga barnen efter barnpassningen hur det var. Ställ inte enkla frågor som om de gillade barnvakten eller inte. Be de istället om att berätta vad de gjorde tillsammans med nannyn. Då blir det tydligt om det här är en bra barnflicka eller inte. Tänk på att prata om detta när barnvakten har gått hem.

Barnvakten kan när ni behöver hjälpen!

En superbra nanny är bara som bäst då hon faktiskt har tid att hjälpa er då ni behöver stödet. Ta alltid reda på om den barnvakt som ni funderar på kan under de timmar då ni behöver barnpassning som mest. Om nannyns schema förändras och hon börjar tacka nej till uppdrag så är det dags att se sig om efter en ny kandidat så att ni inte hux flux står utan barnpassningen.