Jennifer, 14, blev gravid – misshandlades av sin mamma

Jennifer var 14 år när hon blev gravid, slagen och utslängd på gatan.
Rujina var tolv när hon giftes bort – två år senare blev hon mamma.
Ingen av dem går längre i skolan.
Varje år slutar två miljoner flickor att vara barn och blir istället barnmammor – något du kan hjälpa till att förändra genom att bli flickafadder genom Plan International.

Jennifer var 14 år när allting förändrades. Hon träffade en 29-årig man som övertalade henne att ha sex med honom. Hon ville inte, men vågade inte säga emot. Hon var fortfarande bara ett barn.
– Jag visste inte hur jag skulle skydda mig och blev gravid. Jag undrar ofta om han gjorde det med flit. Han var äldre, han borde ha vetat hur jag skulle skydda mig. Jag var 14 och visste inget om hur man förhindrar en graviditet, säger hon.

En flicka blir bortgift varannan sekund
Jennifers historia är långt ifrån unik. Varje år föder två miljoner flickor under 15 år barn. Jennifer bor i ett land som präglas av fattigdom, där verkligheten är annorlunda mot vad vi är vana mot. En flicka blir bortgift varannan sekund. 

Det finns en mängd faktorer som ligger bakom barnäktenskap, exempelvis en fattig familj som behöver pengar eller ser chansen att motverka att ens dotter blir sexuellt trakasserad. 
När Jennifer berättade för sin mamma att hon var gravid misshandlades hon och kastades ut från sitt hem.
Här kan du läsa mer om hur verkligheten för många flickor ser ut och bli flickafadder här

Att få barn när man själv fortfarande är ett barn innebär inte bara en fysisk risk, det kastar omkull hela livet. Eftersom det sällan finns någon som kan hjälpa till att ta hand om det nyfödda barnet förlorar många flickor sin chans att gå i skolan. Om de inte kan fullfölja en utbildning kan de inte försörja sig och i och med det tvingas de till att vara beroende av andra resten av livet. 
Jennifer är i dag 16 år och har missat två år av skolan. Hon har ingen kontakt med barnets pappa. 

Bygger upp en framtid
Plan International har gett Jennifer stöd att prata med sin mamma och få henne att ändra inställning; dessutom kommer hon att kunna slutföra sin utbildning och på så sätt bygga upp en framtid till sig och sitt barn. 
– Min dröm är att bli polis, så att jag kan hjälpa människor som har upplevt liknande situationer och hjälpa till att få ett slut på tystnaden kring våldet mot kvinnor, säger hon.
Vill du också hjälpa till? Bli flickafadder genom Plan International

Rujinas historia liknar Jennifers, men utspelar sig i en annan del av världen. Hon är 16 år gammal och älskade att gå i skolan, men en dag för snart fyra år sedan när hon kom hem från en skoldag sa hennes föräldrar att hon inte fick gå tillbaka dit – hon skulle gifta sig.

Barnäktenskap och tidigt mödraskap är ett utbrett problem i Bangladesh. Redan som tvååringar lovas flickor bort till män som de aldrig har träffat. Rujina giftes bort som tolvåring och blev gravid två år senare.
Hon blev mamma. Vid fjorton års ålder.

62 miljoner flickor går inte i skolan
I Sverige är jämställdhet, sjukvård och utbildning något som de flesta tar för givet. Så ser inte verkligheten ut i alla delar av världen. Få av oss kan förstå hur fungerande sjukvård som inkluderar preventivmedel och möjligheter till abort kan förändra livet för många flickor i världen.

Det är heller inte många som förstår hur mycket vi kan påverka barnens förutsättningar genom små medel. Ett av av de mest effektiva sätten att utrota fattigdom att satsa på flickors utbildning. Det skulle göra stor skillnad för ett samhälle om alla flickor fick gå i skolan.
Ändå är det 62 miljoner flickor som inte går i skolan i dag.

Du kan göra skillnad, bli flickafadder genom Plan International här

Fotnot: Jennifer heter egentligen något annat.

Presenteras av

Vi arbetar för barns rättigheter över hela världen

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i över 70 länder. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Vi arbetar på gräsrotsnivå direkt med barnen, deras familjer och lokala beslutsfattare. På så sätt skapar vi långsiktig förändring för individer såväl som hela samhällen. Vi finns på plats i katastrofer, men jobbar också långsiktigt och förebyggande. Samtidigt arbetar vi för att alla länder runtom i världen ska ha barnens bästa för ögonen.

Rujina, 16, giftes bort som tolvåring och blev mamma när hon fyllde 14

FAKTARUTA: Stå upp för flickors rättigheter

– Varje dag gifts 47 000 flickor bort 

– 62 miljoner flickor går inte i skolan

– De vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländerna är komplikationer i samband med graviditet och förlossning

– Över tre miljoner flickor i åldrar 4-11 år könsstympas varje år

– 1 av 3 flickor i utvecklingsländerna blir bortgifta innan de fyllt 18 år 

– Omkring 2 miljoner flickor under 15 år föder barn varje år