Klimatsmart skidsemester i ÖsterrikeI vinter väljer många att unna sig en skidsemester, men för att komma åt de bästa backarna måste man oftast åka långt. Till Österrike kan du inte bara åka med tåg, du har en hel rad med orter att välja mellan som erbjuder skidåkning och turistande för alla.

– Den moderna skidinfrastrukturen på de Österrikiska skidorterna står verkligen ut, dessutom är skidåkningen prisvärd och utbudet stort, berättar Norbert Lerch, ansvarig för Österrikes Turistbyrå.

Ska du unna dig något extra i vinter så gäller det att hamna rätt. När skidorna åker fram väljer många att lämna landet för att hamna på de bästa orterna, men i dessa tider av klimatfrågor och flyg så vill vi lyfta fram Österrikes fantastiska utbud av skidorter, som går att nå med tåg från Sverige. Österrikes Turistbyrå berättar om deras populäraste orter, här finns något för alla - familjer, vänner, nybörjare och proffs. 

Här är elva skidorter i Österrike du inte får missa

Svensk skidskola och Skistar i St Johann in Tirol
En av de populäraste skidorterna i Österrike är St Johann in Tirol. En familjevänlig ort med en bred variation på framförallt blåa och röda backar.  St Johann in Tirol kan även skryta med flest antal hytter per pistkilometer i Österrike, med ett härligt utbud av alphyttor och restauranger.

Läs mer om St Johann in Tirol här 

Skidåkarens mecka i Arlberg
Det största skidområdet i Österrike heter Arlberg. Inget sammanhängande skidområde är större, 305 kilometer och 200 kilometer offpist. Allt du behöver är ett liftkort för att utforska hela området, vilket gör Arlberg till ett av de mest prisvärda liftkort vi stött på. Dessutom är Arlberg en av alpernas snösäkraste områden, och för den som är ute efter den ultimata skidupplevelsen är det svårt att titta bort.

Andra Österrikiska orter som fångar vårt intresse är Schladming-Dachstein som utöver skidåkning i världsklass erbjuder suverän längdåkning och flera spår i Ramsau, mysiga kvällsvandringar, häst och släde, barnområden och familjerabatter. Eller varför inte vinterparadiset i Salzburgland, ett mysigt vinterland där du kan kombinera skidåkningen med spa och njutning, eller uppleva kulturlivet i Mozarts födelsestad Salzburg. 2020 firar dessutom Salzburgs kända festspel 100 år och det väntas mycket aktiviteter runtomkring staden.

Vill man inte planera resan själv finns STS Alpresor, Lion Alpin med flera som alternativ för den som vill ha en enkel resa. Dessutom når du Österrike med tåg, för en vintersemester som spar på klimatet, något som man rekommenderar på Österrikes Turistbyrå. Från södra Sverige kommer du fram till Österrike på runt 22 timmar, men med nattåget från Hamburg kommer du fram utvilad till skidorten och slipper ansträngande bilköer.

– Vi har lyft våra 11 favoritorter i Österrike, som alla erbjuder sin unika skidsemester. Vi vet hur svårt det är att pricka rätt, därför är dessa orter unika egenskaper något vi hoppas ska göra valet enklare för den som vill njuta i vinter. 

Få ännu inspiration och tips på vår Facebookgrupp ”Semester i Österrike”

Österrike erbjuder inte bara ett vinterland, utan är också ett sommarparadis. Semester i Österrike är varierande och har något att erbjuda för alla. Du kan hitta mycket mer information om semester i Österrike på: austria.info/se