Så fick Petra, 47, platt mage efter graviditeter och viktnedgång

Särade magmuskler och en massa lös hud – efter tre graviditeter och en viktnedgång på tjugo kilo var detta verkligheten för Petra Sillanpää, 47. I januari 2019 genomförde hon en bukplastik hos APS kliniken på privatsjukhuset Carlanderska i Göteborg. 

– Trots att jag tränade mycket och åt hälsosamt kände jag mig aldrig särskilt snygg, nu kommer jag att få köpa mig en helt ny garderob, säger Petra.

Petra Sillanpää har alltid tränat mycket. Glädjen över att att ha tränat bort hela tjugo kilo dämpades däremot av all lös hud som blev kvar på mage och höfter.

– Bara att hitta ett par jeans som passade var en utmaning. Jag fick liksom brotta ned magen i byxorna, berättar hon och fortsätter;

– Med tanke på att jag även hade en rektusdiastas på tre centimeter puttade alltid magen ut och det har jag aldrig kunnat träna bort.

Intresserad av APS kliniken? Klicka här

Kan tränas eller sys ihop

Att drabbas av särade magmuskler, eller rektusdiastas som det även heter, efter en graviditet är inte helt ovanligt. Fredrik Gewalli är VD för och plastikkirurg på APS kliniken. Han berättar att symtom på rektusdiastas kan innefatta en frambuktande mage, försämrad hållning, en försvagad magmuskulatur och ländryggsproblem.

– Har man ett större mellanrum mellan de raka magmusklerna än två centimeter räknas det som rektusdiastas. Ofta kan man träna ihop musklerna igen, men när det inte går kan vi hjälpa till genom att sy ihop musklerna. Det finns vetenskapliga belägg för att detta kan minska ländryggsproblem genom att öka den så kallade Core stability. Ingreppet gör även magen plattare och kan kombineras med en fettsugning av midjan för att skulptera fram kurvor, förklarar Fredrik.

Lider du av rektusdiastas? Läs mer om APS kliniken här

Efter operationen: ” Skulle absolut rekommendera dem”

I januari 2019 genomgick Petra en stor bukplastik där en stor del lös hud togs bort från mage och höfter. Hon fick även magmusklerna ihopsydda. En stor bukplastik tar mellan två och fyra timmar att genomföra och man kan ofta börja jobba igen inom två till fyra veckor. Slutresultatet kan ses först efter nio månader eller upp till ett år, men redan nu är Petra nöjd med både resultatet av operationen och bemötandet på kliniken.

– Det är en helt ny värld som har öppnats sig för mig nu när jag handlar kläder. Nu kan jag slänga på mig kläderna utan att tänka på om jackan är knäppt ordentligt eller att byxorna är uppdragna över valkarna, säger Petra och ger en avslutande kommentar om APS klinikens bemötande;

– Vården på APS kliniken har varit bra ända från början. Jag har diabetes och det sköttes exemplariskt vilket är ovanligt inom vården då man ofta får sköta det själv. Det finns en anledning till att jag planerar att göra fler operationer hos APS kliniken och jag skulle absolut rekommendera dem, säger hon.

Tror du att en bukplastik kan passa dig? Läs mer här

Om APS kliniken

På APS kliniken sätter vi patientsäkerheten främst och vi har under åren samarbetat med Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi kring ämnet ”att välja plastikkirurg”. Det är alltid ytterst viktigt att gå till någon som är specialist i Plastikkirurgi och därmed är tränad och välutbildad inom området. 

Trygghet, Kompetens och Personligt bemötande är APS klinikens ledord. Våra plastikoperationer utförs i ISO- certifierade lokaler i sjukhusmiljö och all vår personal är legitimerade för sina uppgifter.