Listan: 4 oväntade saker – som kan göras av trä

Du kanske tänker tidningar, parkettgolv eller möbler när du tänker på trä? Snart kan allt från högtalare till frigolit skapas av materialet – något som kan hjälpa Sverige att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
– Genom att ta forskningen från akademien till riktiga produkter ska vi bidra till att göra Sverige fossilfritt, säger Paula Martirez, kemist och affärsutvecklare på Cellutech.

 

Regeringen, företag, kommuner och andra typer av aktörer kraftsamlar just nu för att Sverige ska bli ett fossilfritt land. För att nå dit behöver vi svenskar dock minska våra koldioxidutsläpp och det kan vi bland annat göra genom att fundera på hur material framställs och hur vi använder dem.

Forskningsföretaget Cellutech  grundades 2013 och arbetar med materialinnovationer från trä. De tar ständigt fram ny teknik och produkter för att bidra till en mer hållbar framtid.
– Vi får in banbrytande uppfinningar av forskare som vi sedan utvecklar och förbereder för att komma ut i industrin. Vi jobbar med världsledande forskning med syfte att framställa nya material av cellulosa, beståndsdelen som finns i alla träd och växter, säger Åsa Ek, VD på Cellutech.

Läs mer om Cellutech här

Så här går det till – se filmen 

Här avslöjar hon och Paula Martirez vilka uppfinningar som är på väg inom det helt förnybara materialet trä – framtagna för att vi ska kunna minska de fossila utsläppen.

  • Mobiltelefoner
    ”Endast fem år bort kommer vi förhoppningsvis ha mobiltelefoner och surfplattor där skärmen är gjord av trä – mer specifikt genomskinlig nanocellulosa. Den minsta beståndsdelen cellulosa kan befinna sig i är nanocellulosa som är fibrer i nanostorlek. I den här storleken kan man få helt genomskinligt material.”
  • Genomskinligt trä
    ”I framtiden kommer vi att kunna bygga hus med genomskinligt trä som bland annat släpper in solljus i ditt hem på ett nytt sätt och gör att väggar och tak fungerar som belysning. Det genomskinliga träet är starkare och lättare än vanligt glas och fungerar alltså både som bärande konstruktion och som fönster."
  • Högtalare
    ”Magneter består vanligtvis av metall, men nu finns ett magnetiskt papper som fungerar minst lika bra om inte bättre. Det magnetiska pappret går att forma på ett helt annat sätt än metall och kommer därför kunna byggas in i alla möjliga teknikprylar vi använder i dag. Det kommer att finnas i allt från din supertunna högtalare, dator och avancerad medicinsk utrustning till tekniken vi använder för att rena vatten.”
  • Skydd
    ”Redan om något års tid kanske vi har cellulosaskum istället för frigolit i våra förpackningar. Cellulosaskummet är lätt och stöttåligt och skyddar innehållet i ett paket väldigt bra. Eftersom det är ett stöttåligt skydd fungerar även skummet utmärkt som vaddering i exempelvis din cykelhjälm. Materialets isolerande förmåga lämpar sig också bra för värme- och ljudisolering i hus. ”


Om oss

Cellutech grundades 2013 och utvecklar nya material från skogsråvara. Företaget har som mål att kommersialisera akademisk forskning så att nya hållbara material kan komma ut på marknaden. Cellutech är baserat i Stockholm och har 8 medarbetare. 

I dag söker man intressenter för sina teknologier. Intresserad? Kontakta VD Åsa Ek här.


Paula Martirez, kemist och affärsutvecklare på Cellutech

Åsa Ek, vd för Cellutech