Maral, 35: ”Han misshandlade mig under flera år”I dag utsätts en av tre kvinnor för våld eller sexuellt våld – ofta av någon närstående. Maral är en av många kvinnor i världen som misshandlats av sin man och lyckats få hjälp genom stiftelsen Kvinna till Kvinna.
– Kvinnocentret har hjälpt mig med boende, arbete och psykologhjälp. De har blivit min familj, säger hon. 

 

Var tredje kvinna utsätts någon gång för våld – men inte ens hälften söker hjälp. Av de som söker hjälp går dessutom endast en fjärdedel till polisen i rädsla för att de ska bli utsatta för ännu mer våld. Det vill stiftelsen Kvinna till Kvinna ändra på genom att bland annat möjliggöra ett tryggt boende och psykologhjälp till de kvinnor som, ofta tillsammans med sina barn, flytt från en våldsam man.

Kvinna till Kvinna har arbetat för jämställdhet och kvinnors rättigheter i 25 år. Mycket har blivit bättre för många kvinnor, men livet för vissa runt om i världen har också blivit sämre. Därför finns stiftelsen på plats där det är som tuffast att vara kvinna. Genom sitt samarbete med lokala partnerorganisationer är de verksamma i 20 länder.
– Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som alltid utgår från behoven på plats och arbetar långsiktigt och förebyggande mot våld och för att utsatta ska få hjälp till en bättre framtid. Målet vi strävar mot är att alla kvinnor ska kunna ta makten över sina egna liv, säger Petra Tötterman Andorff, tf generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. 

Läs mer om Kvinna till Kvinnas viktiga arbete här 

”De har blivit min familj”

Maral är 35 år och kommer från Armenien. Hon misshandlades av sin alkoholiserade och narkotikamissbrukande man under flera års tid innan hon flydde till Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Women’s Right Center i Armenien.
– Jag har två barn men ingen familj som kan hjälpa mig med exempelvis ekonomiskt stöd. Kvinnocentret har blivit min familj istället. De har hjälpt mig med psykologhjälp, ett skyddat boende i en stad i Armenien, att få arbete och ordnat så att barnen tryggt kan gå i skolan, säger hon.
Vill du hjälpa utsatta kvinnor? Det här kan du göra 

Hennes man hade hotat barnens förra skola och därför ville rektorn inte skriva på de papper som skulle låta barnen byta, men kvinnocentrets jurister hjälpte henne.
– De ser även till att mina barn får hitta på roliga aktiviteter som att gå på zoo och teater, säger Maral.

Ger trygghet till kvinnor på flykt
Vill du hjälpa andra kvinnor i samma situation som Maral kan du köpa Kvinna till Kvinnas gåvobevis i julklapp.
–  När du köper Kvinna till Kvinnas gåvobevis är du med och stödjer vårt arbete för kvinnors rättigheter, du ger våldsutsatta kvinnor möjlighet att läka, samt ger trygghet till kvinnor på flykt och ger dem en chans till en ny framtid, säger Petra Tötterman Andorff.Om oss

Kvinna till Kvinna jobbar för kvinnors rättigheter tillsammans med lokala kvinnorättsorganisationer i 20 länder. Vi jobbar för långsiktig förändring och ser till att våldutsatta kvinnor får hjälp och en bättre framtid. Målet är att alla kvinnor ska kunna ta makten över sina egna liv.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss via e-post och telefon:

Växelnummer: 08- 588 891 00
E-post:info@kvinnatillkvinna.se