”Mina döttrar räddade livet på mig”

Foto: Anders Hammarström

Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst när som helst.
Peter Raaschou fick hjärtstopp en kväll när han kom hem från jobbet – men överlevde tack vare att hans tonårsbarn var hemma och att de hade fått lära sig HLR i skolan.
– De såg att jag inte andades och att jag ändrat färg i ansiktet. Hade jag legat ner hade de inte hört mig och jag hade varit död idag, säger Peter.

Lyssna till Peters berättelse här

Varje år drabbas cirka 5 5500 av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. De flesta får ett hjärtstopp i hemmet och tyvärr räddas bara kring 10 procent – men upp till 70 procent fler skulle kunna räddas om fler platser utrustades med hjärtstartare och om ett större antal personer genomgick Hjärt-lung utbildning, HLR, i skolan och på jobbet.

Drabbade Peter var fullt frisk
En som fått erfara att hjärtstopp kan drabba vem som helst är Peter Raaschou som var fullt frisk och som i princip aldrig hade varit sjukskriven. När han gick ur bilen en kväll efter jobbet hade han ingen aning om att han skulle dö två minuter senare. Han gick in på toaletten och fick hjärtstopp men räddades mirakulöst tillbaka till livet av sina döttrar som hörde att han dunsade i golvet.

Döttrarna gjorde alla rätt
Peters lycka var att han stod upp när han drabbades. Tack vare dunsen som följde på fallet hörde hans tonårsdöttrar vad som hände – och bade Emelie och Linnea, blev uppmärksammade på att något var fel. Redan efter 20 sekunder var de igång med hjärt- och lungräddning så som de hade lärt sig i skolan. Döttrarna blev hans räddning.
– De såg att jag inte andades och att jag ändrat färg i ansiktet. Hade jag legat ner i soffan istället för att vara på toaletten hade de inte hört mig och jag hade varit död idag, så enkelt är det, menar Peter.

Peter berättar vidare att hans döttrar Emelie och Linnea hade fått lära sig HLR i skolan och att det var det som räddade livet på honom.
– Mina döttrar brydde sig inte om sin egen skräck och när de såg mig tog de tag i situationen på en gång. De hjälptes åt och jag är både tacksam och imponerad.
Lär dig HLR – läs mer här

Våga agera – du kan rädda liv!
Alla har inte samma tur i oturen att få hjärtstopp i närheten av någon som kan HLR som Peter fick. Faktum är att många arbetsplatser och skolor faktiskt slarvar med att utbilda inom detta – trots att det står med i läroplanen. Genom att utbilda fler och placera ut fler hjärtstartare på exempelvis matbutiker, biografer, i skolor, arbetsplatser och i bostadsområden kan många som drabbas av plötsligt hjärtstopp räddas till livet.

Brandfast startade 2014 med målet att förebygga brand och andra olyckor. Efter att ha jobbat i många år med både brandskydd och fastighetsdrift kan de nu hjälpa till med en helhet – vilket de  gör genom service, utrustning och utbildning. De utbildar bland annat inom just HLR med hjärtstartare för att fler ska överleva.
Se brandfast hela kursutbud – klicka här

Vid ett hjärtstopp är tiden kritisk, men om den drabbade kan få HLR inom 1 minut och en hjärtstartare inom 3-5 minuter ökar överlevnaden med cirka 70 procent. På Brandfast kurser går de igenom funktionerna hos en hjärtstartare. Du får öva med riktiga övningshjärtstartare, träna olika scenarion för att bli rustade för en nödsituation, lära dig vad som orsakar ett hjärtstopp och hur en hjärtstartare kan få hjärtat att återgå till normal funktion.
Så här gör du om någons hjärta stannar

Våra instruktörer
Vårt motto är att kurser inom brand och säkerhet ska vara lätta att ta till sig. Roliga, allvarliga och givande. Allt för många har gått på långtråkiga kurser, kanske invecklade och oinspirerande – det vill vi försöka råda bot på!

Man lär sig såklart inte allt om livräddning på en tvåtimmars-kurs så det gäller att få med sig nycklar som man kan ta fram i en nödsituation. Våra instruktörer har valts med detta i åtanke och är därför kunniga, uppdaterade och kan förmedla viktig information på ett enkelt sätt.
Testa oss gärna!
Kontakta Brandfast här

Varje år drabbas 5 500 människor av hjärtstopp. Endast cirka 10 procent överlever. Det positiva är att hela 70 procent skulle kunna överleva om alla hade kunskap av hjärt- och lungräddning. Vid hjärtstopp ökar risken för att dö med 10 procent för varje minut som går utan behandling. Med andra ord är det livsviktigt att någon i omgivningen snabbt är igång med hjärt- och lungräddning.