Nu kan du mäta dina goda tarmbakterier

Vår mage påverkar vår hälsa mer än vi tror. Nu kan du med ett enkelt prov som du gör hemma se hur din tarmflora mår och få kostråd hur du på bästa sätt kan förbättra den. Råd där du inte behöver ta bort något av det du äter idag, bara tillsätta lite mer av det som gör gott för tarmens bakterier.

Tarmen innehåller en stor mängd bakterier som vi tar med oss genom livet. Man brukar räkna med att en vuxen människa har i genomsnitt 1–2 kg tarmbakterier. Forskning om bakterierna i vår mage har under de senaste åren gjort det möjligt att bättre förstå kopplingar mellan tarmflora och exempelvis övervikt och diabetes. Genom att se till att bakterierna i tarmfloran har rätt näring och har bästa sammansättning kan vi ge oss bättre förutsättningar för god hälsa.

– Genom att analysera din tarmflora får du reda på utvalda goda bakterier och dess gynnsamma funktioner. Vetenskapliga studier har exempelvis visat att de fettsyror som produceras av tarmfloran kan stärka tarmens barriärfunktion och ha antiinflammatoriska egenskaper, något som kan påverka vår hälsa positivt, säger Walter Fischer, docent i neurovetenskap från Lunds Universitet.

Vill du få koll på din tarmflora? Läs mer om testet från Gutfeeling Labs här

Enkelt att testa
Nu kan du på ett enkelt sätt analysera din tarmflora och samtidigt få kostråd om vad du ska äta för att öka andelen bakterier som kan ha gynnsam effekt på kroppen. Det är svenska Gutfeeling Labs som sedan i juni i år erbjuder en smidig analys av tarmfloran. Du tar själv ett prov hemma i lugn och ro, med det praktiska provtagningskitet, som du sedan skickar in med post. Provet analyseras på företagets laboratorium i Lund och resultatet ger dig en unik analys av din tarmflora. Du får också en generell information kring kost som kan gynna din tarmflora, beroende på vad analysen visar. Exempel på mat som kan ge god effekt på tarmfloran är bönor, ärtor, broccoli, råg, havre, banan eller annan fiberrik mat.

– Vi hoppas att analyssvaret kan ge en ökad motivation att lägga till kost som kan gynna tarmflorans produktion av substanser som har stabiliserande effekt på tarmen samt antiinflammatoriska effekter, säger Walter Fischer

Gutfeeling Labs är grundat av forskare inom immunologi och neurovetenskap från Lunds Universitet. Deras vision är att med hjälp av analys samt kostinformation öka allmänhetens intresse för tarmfloran som en källa till hälsofrämjande substanser. Deras omfattande analys av tarmfloran ger dig en uppfattning av din tarmfloras sammansättning samt dess potentiellt hälsofrämjande funktioner. Med Gutfeeling Labs kostinformation har du dessutom en möjlighet att öka mängden bakterier som visat sig kunna producera substanser som skulle kunna gynna både din tarm och kropp.

Kostnad för analys och kostinformation är 1190 kronor, med rabattkoden Expressen eller DN får du just nu 20 procent rabatt.