Älskar du också pannkakor? Nu har den holländska succén OaYeah! – pannkakor gjorda på havredryck – kommit till Sverige och gör det enklare än någonsin att äta gott samtidigt som man gör en insats för miljön. Här är tre smaskiga recept att prova i sommar.
Vi är få som kan motstå en god pannkaksfrukost och pannkakans kombinationsmöjligheter är oändliga. Äter du helst dina pannkakor med bär, glass eller kanske lax och avokado? I mars lanserades OaYeah! i Sverige: mjuka och fluffiga och naturligt söta kylda pannkakor som gjorts på havredryck i stället för komjölk – vilket inte bara minskar användningen av socker och mättade fetter utan dessutom minskar CO2-utsläppen med upp till 30 procent.
I vilken av dina butiker finns OaYeah!? Sök här!
Du hittar pannkakorna i massor av Ica-, Hemköp- och Willysbutiker i landet och de kan värmas upp i stekpanna eller mikro – om du inte vill äta dem direkt från förpackningen, förstås. Det gör dem dessutom perfekta att ta med sig på picknick eller utflykt tillsammans med goda tillbehör.
Hur föredrar du att äta dina? Låt dig inspireras av tre goda recept.
Med bär och nötter (2 personer)
Ingredienser:
- 4 fluffiga pannkakor från OaYeah!
- 1 msk lemon curd
- 1 msk vispad grädde eller keso
- 1 näve hallon
- 1 näve björnbär
- 1 msk granola
Gör så här:
Värm de fluffiga pannkakorna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg pannkakorna på varandra, och häll en matsked vispad grädde eller keso på den översta pannkakan innan du lägger på lemon curd. Fördela en näve hallon och björnbär på och bredvid pannkakorna. Strö slutligen lite färsk granola på toppen för extra krispighet och njut!
Med en tropisk touch (2 personer)
Ingredienser:
- 2 stora pannkakor från OaYeah!
- 1 msk kokosyoghurt
- 1 mango
- 1 kvist färsk mynta
- Lönnsirap
- 1 msk kokosflingor
Gör så här:
Värm pannkakorna enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och rensa mangon och skär den sedan i skivor. Strimla de färska myntabladen. Bred lite kokosyoghurt på varje pannkaka och lägg mangoskivorna och de färska myntabladen ovanpå.
Vik ihop pannkakorna till en triangel och häll på lite lönnsirap. Avsluta med kokosflingor och färska myntablad. Voilà!
Med lax och avokado (2 personer)
Ingredienser:
- 4 fluffiga pannkakor från OaYeah!
- 1 ägg
- 1 avokado
- 50 g rökt lax
- 1 näve babyspenat
- 2 kvistar dill
- 2 citronklyftor
- Salt och peppar
Gör såhär:
Värm de fluffiga pannkakorna enligt anvisningarna på förpackningen. Koka ägget efter smak – det är lika gott hårdkokt som löskokt. Skär avokadon i skivor under tiden äggen kokar. Skölj sedan av spenaten och låt den torka.
Ta en skål och lägg lite torr spenat i botten. Lägg i pannkakorna ovanpå och toppa med rökt lax och avokadoskivor. Krydda med salt, peppar, färsk dill och lite citronsaft. Dela ägget på mitten och fördela det över pannkakorna. Maten är serverad!
Bonustips: Byt ut ägget och laxen mot hummus och dukkah för en ännu mer planetvänlig version av detta recept – smaskens!
OaYeah! är en del av Cérélia som i över 50 år har tillverkat kylda degar för pajer, pizzor och kex. De tillverkar också färdigätbara pannkakor och poffertjes. Cérélia har sju varumärken och produkterna säljs i över 50 länder via deras 12 fabriker i Europa och Nordamerika.